150 г черна леща
900 мл зеленчуков бульон
500 мл светла бира
80 мл зехтин
4 картофа
4 скилидки чесън
2 стръка праз (бялата част)
1/2 глава резене
4 стръка мащерка
2 стръка пресен лук
1/2 ч. л. пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Лещата се вари във вода с клонките мащерка, докато омекне, след това се отцежда и се охлажда.
Картофите се белят и се режат на кубчета. Резенето, празът и чесънът се накълцват и се запържват в загрят зехтин.
Наливат се бирата и бульонът, окусява се със сол и черен пипер. Добавят се картофите и се вари, докато зеленчуците омекнат.
Супата се пасира и се овкусява с пушен пипер.
Всяка порция се гарнира с отцедена леща и наситнен пресен лук.
Други рецепти:
Корейска студена супа с краставици
Свежа пролетна идея - студена супа със спанак
Крем супа от тиквички
Рецепта за таратор, която вероятно не знаете
Витаминозна супа с карфиол