150 г говежда кайма
6 средни картофа
1 1/2 ч.ч. доматен сок
2 глави лук
250 мл телешки бульон
3 скилидки чесън
3 с.л. зехтин
3 ч.л. масло
1 с.л. доматено пюре
1 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. сладък червен пипер
1 ч.л. зърна черен пипер
1 с.л. сол
3-4 стръка прясна мащерка
Начин на приготвяне:
В тенджера сипете каймата и я запържете като я разделяте с помощта на шпатула. Обелете и нарежете едната глава лук на ситно и я добавете при каймата. Запържете за кратко и добавете зехтина и маслото. Добавете другата глава лук - обелена и разрязана на две половини. Продължете да запържвате каймата до златисто, като я разделяте на песъчинки.
Добавете сухите подправки - кимион, червен пипер, зърна черен пипер и сол. Разбъркайте за 20 секунди. Добавете доматеното пюре и запържете и него за половин минута.
Налейте доматения сок и бульона. Обелените картофи разрежете на по 8 парчета и ги добавете в тенджерата. Разбъркайте много добре. Достатъчно е течността да е до ръба на картофите. Захлупете тенджерата и оставете да заври. След това намалете силата на огъня и гответе 30 минути.
Поднесете топлата картофена яхния с кайма, поръсена с листенца мащерка и гарнирана с кисело мляко или кисели краставички.
Още рецепти:
Картофена запеканка с шунка и кашкавал
Бърза вечеря – запеканка с печени чушки
Запеканка със спанак
Запеканка с извара
Шарена запеканка
Запечени сиренца със спанак и яйце