За калмарите:
300 г калмари с пипала
сол и черен пипер
зехтин
0.5 лимон
сок
За гуакамолето:
2 авокадо
1 червена люта чушка
3 стръка кориандър
0.5 глава червен лук
1 домат
2 лайма
сок
Начин на приготвяне:
Отрежете пипалата на калмарите. След това обелете кожата и на калмарите, и пипалата им.
Разрежете всеки калмар така, че да се разтвори. С нож направете повърхностни разрези, по диагонал, през разстояние от 0.5 см. След това направете същите разрези в другата посока така, че да се получат ромбчета.
Поръсете калмарите със сол и зехтин. Поставете ги с разрязаната страна надолу в сгорещен грил-тиган. Печете калмарите докато се получат резки от долната страна и когато го обърнете той се навие сам - не повече от 1-2 минути. Изпечете и пипалата, но за малко по-дълго.
Нарежете навитите калмари на кръгчета, а пипалата разрежете на четири. Сложете ги в купа и ги овкусете с лимонов сок и зехтин.
За гуакамолето разрежете на двете авокадо, отстранете костилката им и изтискайте вътрешността им в купа. Нарежете на кубчета домата, а кориандърът, лютата чушка и червения лук на ситно. Добавете ги в купата и разбъркайте добре. Овкусете със сол и сок от лайм.
В чиния сипете гуакамоле, а върху него сложете нарязани калмари. Поръсете със струйка зехтин.
Прочетете още:
Какво би било лятото без черните миди!
Съвети за пазаруване на морски дарове
Пиратска салата от миди
Миди с бира и девисил
Панирани миди "Дяволски нокът"