3 консерви домати на кубчета (по 400 г)
100 г червена леща
2 скилидки чесън
1/2 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. куркума
1 щипка кардамон
1 щипка канела
30 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
за гранолата:
100 г овесени ядки
50 г белени слънчогледови семки
50 г белени тиквени семки
50 г белени лешници
100 мл студено пресован зехтин
2 стръка мащерка
1 стрък розмарин
2 с. л. кленов сироп
1 с. л. едрозърнеста горчица
сол и черен пипер на вкус
за гарниране:
200 г заквасена сметана
Всяко семейство има своя рецепта за доматена супа. Днес ви предлагаме един нов и малко по-различен вариант, с който да изненадате семейството си довечера.
Розмаринът и мащерката за гранолата се наситняват.
Лешниците се накълцват на едро и се смесват в купа с тиквените и слънчогледовите семки, овесените ядки, розмарина и мащерката.
Наливат се зехтинът и кленовият сироп, прибавя се горчицата, подправя се със сол и черен пипер. Разбърква се добре.
Сместа се изсипва в тава и се пече 12–15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, като от време на време се разбърква. Оставя се да се охлади.
Чесънът се накълцва и се запържва на слаб огън в сгорещения зехтин. Наливат се доматите и се овкусява с канелата, кардамона, червения пипер и куркумата.
Добавя се и лещата, наливат се 500 мл вода и супата се вари, докато лещата стане готова – около 20 минути.
Овкусява се със сол и черен пипер.
Всяка порция се сервира с гранола и 1–2 с. л. заквасена сметана.
Други рецепти:
- Бял борш с дълбок вкус
- Френска лучена супа
- Топла супа за студените вечери
- Класическа пилешка супа
- Пилешка супа по селски
- Да си сготвим борш