яйца - 2 бр
олио - 400 мл
горчица - 1 ч.л.
лимони - 1/2 бр
сол на вкус
Домашната майнеза се приготвя за 5 минути и знаете точно какво сте сложили в нея. А съставките са повече от елементарни – мазнина, яйца, прясно изцеден лимонов сок, сол и малко горчица, но тя е по желание.
Ако искате може да следвате традиционната рецепта за домашна майонеза и да я направите с олио. Но специалистите от Mate Kitchen разкриват, че може да го замените и със зехтин. Трябва ви само пасатор и висок съд. Съвсем обикновен буркан ще ви свърши чудесна работа. Пускате и полека изтегляте нагоре, докато майонезата глътне цялото олио. Това на практика е всичко. Става гъста и има приятен свеж вкус от лимоновия сок. Пак заради него е бяла като сняг.
Ако вашата домашна майонеза стане прекалено гъста, може да я разредите с лъжица кисело мляко, съветват още от Mate Kitchen. По желание може да й добавите и различни овкусители – повече горчица, чили, чесън на прах, подправки по ваш вкус.
Начин на приготвяне:
1. Сипете олиото в купата на пасатора. Добавете вътре двете яйца, щипка сол, горчицата и 1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок.
2. Разбийте с пасатора докато сместа се сгъсти и се получи майонеза, като постепенно изтегляте нагоре.
3. Приберете готовата майонеза в буркан и я съхранявайте в хладилник.
Внимание: Съдържа яйца, горчица, които могат да предизвикат алергични реакции.