бутер тесто - 800 гр.
добруджанска луканка Орехите - 230 гр.
кашкавал - 150 гр.
лютеница - 150 гр.
яйца - 1 бр.
Топли бутерки с луканка – представете си само какво ухание се носи от кухнята. Луканката мирише превъзходно, когато мине през огъня. А когато я съчетаем и с разтопен кашкавал, домашна лютеница и хрупкаво бутер тесто, разкошът е пълен. Да знаете само, че повече от две трудно ще изядете, защото засищат много добре.
Забелязали сме нещо интересно – хората масово възприемат сухите колбаси като краен продукт, като мезе. Рядко им хрумва да ги вложат в някоя рецепта, за да направят нещо ново и различно от тях. И когато изсъхнат в хладилника, защото не са били изядени, отиват директно в боклука, а това е безобразно разхищение.
Сухите мезета всъщност дават много възможности и най-голямото им предимство е характерният вкус, който придават заради подправките в тях. Показвали сме ви вече как да си направите гювече със сирене и луканка, зимна салата от кисело зеле със запържена луканка, кошнички от салам и още други вкуснотии. Тези бутерки с луканка “Орехите” са поредното доказателство в тази посока. Бутер тесто, добруджанска луканка “Орехите”, кашкавал и лютеница и след има-няма 30 минути закуската/следобедната закуска е готова. Макар че с две от тези бутерки и голяма чаша айрян човек може преспокойно да се нахрани и на обяд или вечеря.
Всички имаме моменти, когато не ни се готви и искаме нещо вкусно и направено набързо. Бутерки с луканка с идеалното решение.
Добър апетит!
Начин на приготвяне:
Разточете бутер тестото с малко брашно, разрежете на равни правоъгълници.
На едната страна на всеки правоъгълник сложете лютеница. Поръсете с настърган кашкавал и подредете по 3-4 парченца луканка.
Прегънете тестото и с вилица натиснете краищата, за да не се отворят по време на печенето.
Подредете бутерките с луканка в тава, покрита с хартия за печене, намажете ги с разбитото яйце и ги изпечете на 200 градуса до златист загар.