- обикновени бисквити - 1 голям пакет - 1.89 лв
- прясно мляко - 50 мл - 0.14 лв
- масло - 200 гр - 5.27 лв
- пудра захар - 100 гр - 0.52 лв
- ванилена захар - 1 пакетче - 0.29 лв
- лешници смлени - 100 гр - 4.70 лв
- шипков мармалад - 200 гр - 1.11 лв
Всеки дом си има своята рецепта за бисквитено руло, но ние решихме да ви покажем нашата и да споделим как си го правим в кухнята на Mate Kitchen.
Това е лесен десерт, който е по силите на всеки начинаещ кулинар. Най-важното за него е да имате истински мармалад от шипки. Подчертаваме истински, защото на пазара има огромно разнообразие от шипкови мармалади, но, за жалост, в тях преобладават ябълките. Търсенето в магазинната мрежа по-скоро няма да даде резултат. За по-сигурно, си вземете шипкова мармалад от някой крайпътен търговец, когато пътувате. Ще познаете, че е истински по тъмния цвят и гладката текстура. Този с ябълки е по-зърнест, светъл и блудкав – и на вкус, и на цвят.
Останалото е просто следване на стъпките, описани в рецептата.
Тъй като обикновените бисквити на различните производители са с различна твърдост, ако видите, че не се навлажняват достатъчно от млякото, може да добавите още малко. Само внимавайте да не разредите прекалено, защото ще стане каша и няма да може да се задържи стегнато руло.
Ние направихме рулото с лешници, но какви да са ядките, е изцяло въпрос на лични предпочитания. С орехи също ще стане вкусно. Колкото по-ситно са натрошени, толкова по-фина ще е структурата на вашето бисквитено руло и по-лесно ще се завие.
Като всички подобни десерти, и този изисква малко търпение докато стегне в хладилника, но само около два часа. Ако бързате, може да го сложите в камерата, но после задължително го свалете на по-висока температура, защото иначе ще ви е трудно да го нарежете.
- Натрошете бисквитите с машинка за мелене на орехи. Ако нямате, ги сложете в плик и ги начукайте с бутилка или чук за месо.
- Изсипете затопленото мляко и разбъркайте.
- Маслото трябва да е на стайна температура. Разбийте го с пудрата захар и ванилията докато стане на пухкав крем. Към него прибавете бисквитите и лешниците и разбъркайте.
- Вземете парче алуминиево фолио във формата на правоъгълник и разстелете сместа върху него.
- Намажете с мармалада, като го разпределяте равномерно, и завийте на руло с помощта на фолиото.
- Оставете в хладилника да стегне за около 1-2- часа.
- Нарежете готово руло на колелца и поднесете. Върху тях можете да настържете шоколад или шоколадова вафла.
Бележки
Това ястие е подходящо за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа лешници, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа обикновени бисквити, което може да предизвика алергични реакции.
Прочетете още:
- Все повече хора започват да пият кафето си с бучка масло, ето защо
- Тези звезди се подложиха на кето диета и са повече от доволни
- Кои са осемте най-добри протеина на растителна основа
- Направих тези 5 промени в ежедневието си и свалих 5 килограма неусетно
- Витамин С и неговата сила да ни разхубавява
- Как тялото ни сигнализира, че му липсва витамин Д
- Истината за кетонната диета или защо е важно да прилагаме лечебния глад
- Енергията е в основата на всичко: интервю с холистичния терапевт Гергана Радович
- Какво представлява средиземноморската диета (и как да я спазваме)