Продукти
банани - 3 бр.
яйца - 3 бр.
какао - 120 гр.
захар от фурми Пасифлора - 120 гр.
фъстъчено масло - 120 гр.
натурален шоколад - 200 гр.
сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
морска сол - 1 щипка
Знаем, че няма да ни откажете парче бананово брауни с черен шоколад. Различно е от всички варианти на брауни, които сте опитвали досега. Ароматно, с многопластов вкус, различно от познатото шоколадово чудо. Този ефект се дължи на микса от съставки, но сред тях изпъква захарта от фурми. Тя, за разлика от бялата захар, има и вкус, и аромат. Определено не е само подсладител.
Това, което е специфичното при захарта от фурми, е, че е необходимо по-голямо количество течност, когато правите сладкиши с нея. Причината за това е, че това всъщност не е захар в традиционния смисъл, а сушени и след това смлени фурми. При досег с течност те се рехидратират и тава променя съотношението между течните и сухи съставки. Ако вече сте опитвали нашите къпкейкове със захар от фурми, сте се убедили лично в това.
Хубавото е, че свикнете ли с тази особеност, ще можете да се насладите на карамеления аромат и вкус на сладкишите, приготвени с нея. И ще разполагате с истинска здравословна алтернатива на бялата захар, по-сладка и с по-ниска калорийна стойност.
Този път приготвихме с нея това бананово брауни с черен шоколад. Тук към карамелените нотки на захарта от фурми се прибавят бананите, какаото, фъстъченото масло и натуралния шоколад. Получава се много плътен и богат десерт, който обаче е приятно балансиран по отношение на сладостта. Може да го поднесете както повелява брауни традицията – с чаша студено прясно мляко и нарязано на квадтратни парчета. Опитахме го и с кафе, вкусът не отстъпва. Просто не подслаждайте кафето.
Да ви е сладко!
Начин на приготвяне:
В купа начупете обелените банани и ги пасирайте до пюре. Прибавете яйцата, фъстъченото масло и захарта от фурми Пасифлора.
Разбийте с миксер до хомогенност, след което добавете содата и морската сол и продължете да разбърквате. Добавете какаото и разбъркайте докато всички съставки се смесят идеално.
Накрая прибавете начупения на парченца шоколад и разбъркайте внимателно с шпатула.
Изсипете сместа в тава с размери 25 на 20 см, покрита с хартия за печене. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 17-18 минути.