800 г фини точени кори
250 г орехи
250 г ядки шамфъстък
100 г захар
1 ч.л. канела
200 г краве масло
За сиропа:
600 г захар
0.5 лимон
сок
Начин на приготвяне:
1. Смелете орехите заедно с половината от захарта, а ядките шамфъстък - с останалата захар. Ароматизирайте смлените ядки с канелата.
2. Изрежете точените кори така, че да паснат на големината на тавата за печене.
3. Намажете дъното на тавата с разтопено масло. Сложете 3-4 кори, след това част от ореховата смес, отново 3-4 кори, поръсете с част от сместа с ядки шамфъстък. Редувайте така, докато корите свършат. Завършете с кори.
4. Разрежете баклавата с остър нож като слънце.
5. След това я залейте хубаво с разтопеното масло.
6. Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Печете баклавата, докато се зачерви хубаво - около 20 минути. Намалете фурната на 80 градуса и печете баклавата до готовност - около 2 часа.
7. Изключете фурната, открехнете вратата и оставете баклавата да изстине.
8. От захарта, 600 мл вода и сока от лимон сварете сироп.
9. Залейте охладената баклава с горещия сироп. Сиропът трябва да я покрие много добре (да плува). Оставете да се охлади.
10. Приберете в хладилник за минимум 3 дни да се напои добре.