Баклава с орехи и шамфъстък

Любим десерт на малки и големи

3 от общо 2 гласа
Необходими продукти

800 г фини точени кори

250 г орехи

250 г ядки шамфъстък

100 г захар

1 ч.л. канела

200 г краве масло

За сиропа:

600 г захар

0.5 лимон

сок

Начин на приготвяне:

1. Смелете орехите заедно с половината от захарта, а ядките шамфъстък - с останалата захар. Ароматизирайте смлените ядки с канелата.

2. Изрежете точените кори така, че да паснат на големината на тавата за печене.

3. Намажете дъното на тавата с разтопено масло. Сложете 3-4 кори, след това част от ореховата смес, отново 3-4 кори, поръсете с част от сместа с ядки шамфъстък. Редувайте така, докато корите свършат. Завършете с кори.

4. Разрежете баклавата с остър нож като слънце. 

5. След това я залейте хубаво с разтопеното масло.

6. Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Печете баклавата, докато се зачерви хубаво - около 20 минути. Намалете фурната на 80 градуса и печете баклавата до готовност - около 2 часа.

7. Изключете фурната, открехнете вратата и оставете баклавата да изстине.

8. От захарта, 600 мл вода и сока от лимон сварете сироп.

9. Залейте охладената баклава с горещия сироп. Сиропът трябва да я покрие много добре (да плува). Оставете да се охлади.

10. Приберете в хладилник за минимум 3 дни да се напои добре.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти