Вече повече от година Аз ям! от Градус обединява усилията и таланта на най-добрите готвачи, стилисти и фотографи на храна, за да предостави на потребителите интересни идеи за бързи и лесни ястия с най-достъпните продукти. Всички оригинални рецепти можете да отикриете на azyam.bg/recipes. Финалистът от първия сезон на Master Chef Аврам Големечков и екипът на Goodlife.bg създадоха над 90 авторски рецепти с Аз ям!, които ще ви представим в следващите седмици на нашата специална рубрика.
Клафути с кренвирши Аз ям! и чери домати
Традиционно „клафути“ е един от най-елегантните френски десерти. Названието му идва от глагол на древен романски език, който в превод означава „пълня“.
Това име не е случайно – чарът на този десерт е в това, че се състои от тесто и пълнеж. Класическото клафути е с череши или вишни, които се слагат в десерта дори с дръжките.
Счита се, че родното място на клафути е френският регион Лимузин.
Популярността на сладкиша нараства през XIX век, когато готвачи от различни региони на Франция и дори и от други страни започват да измислят свои версии на сладкиша. Ние пък решихме да експериментираме, както обикновено и да опитаме да добавим кренвирш Аз ям! и чери домати.
Ето нашата рецепта за това изискано френско ястие, но приготвено с най-достъпните продукти, които всеки може да намери в близкия магазин:
Необходими продукти:
За тестото:
50 г масло
40 г брашно
300 мл прясно мляко
1/2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сол
1 ч. л. дижонска горчица
5-6 яйца
125 г сирене Крема
180 г сирене Ементал
50 г сирене Пармезан
За пълнежа:
2-3 стръкчета див лук
10 бр. чери домати
2 бр. чушки халапеньо
3 с.л. маслини без костилка
2-3 кренвирша Аз ям!
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
В тенджера, на слаб огън разтапяме маслото и към него добавяме малко брашно. Бъркаме, докато кипне и до получаване на хомогенна смес. Към нея добавяме млякото, сол, черен пипер и разбъркваме, докато не се сгъсти. Отстраняваме сместа от котлона и оставяме да се охлади за 15-20 минути.
В голяма купа или в кухненски робот разбиваме яйцата и към тях добавяме крема сиренето, горчицата, бакпулвера, солта и млечния сос. Накрая добавяме и настърганите сирена и ситно нарязания див лук.
Разбъркваме добре и готовата смес изсипваме в намаслена тава за печене. Отгоре подреждаме целите чери домати, нарязаното на колелца халепеньо и маслините. Правим малки разрези в кренвиршите и ги подреждаме отгоре. Печем в предварително загрята до 200 градуса фурна около 40-45 минути.
Готово е за изваждане, когато се получи хрупкава и златиста коричка.
Съвет:
Можете да проверите дали е изпечен и отвътре с клечка за зъби или дървен шиш. Ако ви изглежда меко в средата, не се притеснявайте, при изстиването тестото ще стегне.
Оставете да постои 15 минути преди да сервирате.
Вижте още:
Вкусна наденичка с карамелизиран лук
Спагети пай с хамбургски салам