Вече повече от година Аз ям! от Градус обединява усилията и таланта на най-добрите готвачи, стилисти и фотографи на храна, за да предостави на потребителите интересни идеи за бързи и лесни ястия с най-достъпните продукти. Всички оригинални рецепти можете да отикриете на azyam.bg/recipes. Финалистът от първия сезон на Master Chef Аврам Големечков и екипът на Goodlife.bg създадоха над 90 авторски рецепти с Аз ям!, които ще ви представим в следващите седмици на нашата специална рубрика.
Спагети пай с хамбургски салам аз ям!
Въпреки че е една от модерните и най-разпространени храни, пастата е с много древен произход. Правена е още преди 4 хилядолетия в Китай, а малко преди Христа е започнала да се появява и в Италия, където през XVIII век са били създадени първите машини за фабрично производство на макарони и спагети с разнообразни форми.
За роден град на тестеното изделие обаче е обявен Неапол, защото и до днес се смята, че там климатичните условия са най-подходящи за правилното сушене и зреене на пастата.
Разлиствайки съвременните книги с рецепти от италианската кухня, със сигурност ще попаднете на един от най-oсновните термини в нея, а именно „ал денте“.
Думата навлиза в английския език през 30-те години на 20 век от италиански, естествено. Значението й е „крехко, но твърдо”. Буквалният смисъл е „готово за зъба” или „готово за дъвчене”. Отнася се главно за степента на омекване на пастата. Какво точно означава „ал денте” е тема отворена за дискусия. За някои означава недоварена, а за други – сварена точно колкото трябва.
Спагети пая е една по-различна интерпретация на обикновената паста. Как да си го приготвите лесно вкъщи? Ето как:
Необходими продукти:
1 телешки салам Аз ям!
1 бр. средно голяма тиквичка
500 гр. спагети по избор
2 с.л. настърган пармезан
4 яйца
450 мл сметана
1 ч.л. сол
1/2 ч. л. черен пипер
1/2 ч. л. индийско орехче
150 гр. кашкавал
2 с.л. меко масло за намазване на формата за печене
3-4 клонки пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Докато тече подготовката на ястието, включваме фурната да загрява на 180 градуса. Избираме подходяща форма за печене, която намазваме с масло, а по дъното и стените поръсваме със ситно настъркан пармезан.
В голяма купа разбиваме яйцата, сметаната и подправяме със сол, черен пипер и индийско орехче.
Пастата варим в голяма тенджера с подсолена вода, като времето за готвене, указано на опаковката се намалява, за да останат спагетите ал денте. Отцеждаме пастата и добавяме сместа с яйцата и сметаната. Разбъркваме добре и добавяме телешкия салам и тиквичка, нарязани на тънки ленти.
Накрая добавяме настърган кашкавал и изсипваме ястието във формата. Покриваме с фолио и печем за 30 минути на 180 градуса.
След 30-тата минута, фолиото се маха и се пече още 25-30 мин., за да стегне добре яйчената смес.
Охлаждаме добре преди сервиране и всяка порция поръсваме с пресен магданоз.
Вижте още:
Традиционен френски десерт с кренвирши и чери домати
Вкусна наденичка с карамелизиран лук