Сто задачи, 4 различни графика, цяло семейство, което се събира вечер вкъщи и е винаги гладно – как да успеем да приготвим нещо вкусно без да рискуваме междувременно някой да изяде фикуса или да се изнесе у комшиите?
Като развенчаем митове, разбира се. Бързата храна е вредна само когато не знаете как всъщност се приготвя.
Когато обаче я правите вкъщи и ползвате някои малки хитринки, можете за около 30 минути да имате хубава топла вечеря, с качествени продукти, без негативните последици за здравето и фигурата.
Аламинутите, наречени така, защото се приготвят едва ли не за минута, позагубиха своята слава, нечестно набедени за нездравословни. А всъщност те са гаранцията за домашна вечеря през седмицата. Сериозните кулинарни постижения ще оставим за уикенда.
Важното е да комбинирате правилно храните и да забравите за пърженето. Всъщност има храни, които се приготвят бързо, за чиито ползи не знаем нищо. Например яйцата. Те са си истинска полезна бомба.
И е пълен мит, че качват холестерола. Още повече, че в жълтъка се съдържа и много важното вещество холин, около 1 грам на яйце. Той е много важен за добра мозъчна дейност, двигателните функции и се препоръчва за бременни и кърмещи жени.
Едно сварено яйце съдържа 16 калории, около 12 грама протеин (супер за спортуващи хора), 10,6 грама добри мазнини и само, казваме, ама само 1 грам въглехидрати. И освен това, яйцето засища по невероятен начин. Може да сварите две яйца, да ги разрежете наполовина, да ги намажете с топене сирене и да ги запечете за 2-3 минути. Половин домат със зехтин и вечерята е готова.
А едни гювечета например (толкова хубаво и традиционно българско ястие), се приготвят за 15 минути, а са богати и разнообразни – яйце, сирене, зеленчук и колбас или месо – имат си всичко, без да ви държат до печката с часове. Без пържене, само хубави продукти, леко затоплени в традиционните ни глинени купички. Разкош.
Дори домашната пица можем да сложим в графата „полезно“, защото тестото ще е тънко и хрупкаво, а плънката – само от избрани и качествени продукти. Така калориите на пицата ще спаднат почти наполовина, ще сте дали на семейството необходимите зеленчуци и протеини и децата ще са доволни, че са яли пица.
Единствено не трябва да слагате сосове. Нито кетчупа, нито майонезата са типични гарнитури за пица, а на всичкото отгоре носят само празни калории.
А може и изобщо да не пускате печката. Научете децата да режат внимателно кренвирши на кръгчета и да правят цветни шишчета като редуват колбаса с червена и зелена чушка, краставичка или кашкавал. Така пак получаваме балансираната комбинация между зеленчуци и протеини, добавяме и млечни продукти, важни за децата - какво повече да искаме от една вечеря.
Любимите на мъжете „вълчи“ салати, в които се съчетават различни колбаси и меса всъщност също могат да са полезни. Достатъчно е да добавите зелена салата или домати и количеството да не е като за гладни вълци, а за нормален човек. Комбинацията е засищаща и подходяща за хора, които тренират усилено или работят физическа работа.
Колкото и да сме натоварени и времето да не ни достига, имаме дълг към себе си и семействата си да се храним качествено. По-малко количество храна, печена, а не пържена, винаги със салата и никога пред телевизора – това са малките тайни на полезната семейна вечеря, била тя и аламинут.
Ето и още идеи за полезно и бързо ястие:
- Чийз тост с телешки салам
- Шишчета с наденица и зеленчуци
- Вкусна наденичка с карамелизиран лук
- Картофена фритата