Царевични хлебчета

Традиционни и много вкусни

4 от общо 4 гласа
145 мин.
Необходими продукти

царевично брашно - 250 гр  

брашно - 250 гр  

прясно мляко - 200 мл 

яйца - 2 бр  

суха мая 7 грама - 1 пакетче  

зехтин - 30 мл 

захар - 1 ч.л. 

сол - 1/2 ч.л.

Обичаме царевични хлебчета. Хрупкава коричка отвън, царевична сладост и аромат отвътре. Когато са топли, обожаваме да ги потопим в гъста яхния с богат сос или да сложим върху тях парче меко сирене. То се отпуска леко от топлината им и ни дава съвършената вкусна хапка. Студени ги мажем с любима разядка или пък ги запичаме на тостер и ги мажем с масло.

Харесва ни да вдъхваме нов живот на старите домашни рецепти, родени от недоимъка. Да, точно така, любимите ни днес царевични хлебчета са били част от ежедневието на нашите баби във време, когато типовият, дори не белият хляб е бил скъп разкош. В царевичното брашно няма глутен и тестото всъщност е трудно за обработка, ако не добавите бяло брашно, предупреждават от Mate Kitchen. Дори и с него не очаквайте шуплесто тесто и пухкав и мек хляб. Той е плътен и засища с малко, но именно в това е неговият кулинарен чар.

Ако не успеете да изядете топлите царевични хлебчета, не се отчайвайте. После можете да ги нарежете на филийки и да ги запечете. Ако са достатъчно тънки, се препичат приятно и можете да ги поднесете като добавка към салата от зеленолистни. Вкусни са дори като крекери, потопени в сос. От тях стават и чудесни крутони за крем супа, добавят от Mate Kitchen. Нужно е само малко въображение.

Начин на приготвяне:

1. Добавете маята и захарта към топлото мляко, разбъркайте и оставете на топло, за да шупне маята.

2. През това време разбийте яйцата и щом маята шупне, ги добавете към нея заедно със зехтина.

3. Пресейте двата вида брашно, разбъркайте ги със солта и постепенно ги прибавете към течните съставки.

4. Замесете меко тесто, покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да удвои обема си.

5. Премесете втасалото тесто, разделете го на 4 равни части и оформете хлебчета или питки, ако ви е по-удобно.

6. Подредете хлебчетата в тава на разстояние едно от друго и ги оставете да втасат отново за около 15 минути.

7. Направете напречни разрези отгоре и изпечете царевичните хлебчета в предварително загрята на 170-180 градуса до златист загар.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти