200 гр. кайма Аз ям!
1 франзела
1 бр. домат
50 гр. доматена паста
1/2 глава лук
150 гр. кашкавал/пармезан
пресен босилек
Французите имат ордьовър, италианците – антипасти, ние – мезета, а испанците си имат тапас. Те са подходящи за всяка част от деня и разновидностите им могат да бъдат десетки.
Освен че са много вкусни, тапас са и социално събитие. Всъщност, испанците ядат тапас, когато се събират с приятели на по чаша вино или бира, а хапването им има ритуал и той се състои в това, че ги консумираш на на крак до бара, а много често сменяш и заведението в търсене на перфектната хапка. Хубавото при тях е, че не предполагат и капка претенция, а с вкусовете можеш да импровизираш, колкото си искаш. Разбира се, макар характерни за испанската кухня, тапас комбинират в себе си кулинарния опит на много други култури.
Bruschetta пък е италианска дума, но и те като тапасите лежат на основния принцип – похапване на крак с хубава напитка и шумна компания. Казват, че и двете са измислени, за да върви разговора на масата. Човек похапва малки ордьоври, като вниманието му не е изцяло погълнато от чинията пред него.
Опитай нашата рецепта за брускети с кайма Аз ям! и ще се изненадаш до колко късно може да продължи непретенциозната вечеря с приятели.
Каймата, лукът доматената паста се смесват в тиган и се запържват за кратко. Махат се от котлона и към сместа се добавя нарязаният на ситно и предварително обелен домат.
С получената смес се намазват филийките франзела и се поръсва с кашкавал или пармезан по избор. Пече се на предварително загрята фурна на 170 градуса с вентилатор около 10-12 мин.
Готовите брускети се сервират с босилек и няколко капки зехтин.
- Бяла пица с гъби и кренвирши
- Чийз тост с телешки салам
- Шишчета с наденица и зеленчуци
- Традиционен френски десерт с кренвирши и чери домати