5 яйца размер L
настъргана кора от лайм
За сиропа:
400 г захар
300 мл вода
15 г дива мента
2 парчета портокалова кора
Начин на приготвяне:
Огделете белтъците от жълтъците. Жълтъците разбийте с помощта на миксер докато утроят обема си и станат бледожълти.
Поставете пош във висок стъклен буркан или кана и пресипете разбитите жълтъци в него. Отрежете не много тънко края му.
Напръскайте с олио гнездата на форма за мъфини (12 бр.). Напълнете гнездата с разбитите жълтъци, като оставяте 1/2 см свободен. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 6-7 минути. Оставете кексчетата да изстинат.
В тенджера сипете захарта и водата. Доавете парчетата портокалова кора и стръкчетата дива или обикновена мента. Щом сместа заври и захарта се разтопи, дръпнете от котлона и захлупете съда. Оставете настрани за 15 минути.
Отстранете портокаловата кора и стръкчетата мента от сиропа. Пуснете в сиропа яйчените кексчета (температурата на сиопа не трябва да е повече от 40 градуса). След 2-3 минути ги обърнете от другата страна и оставете за още 2-3 минути.
Подредете "ангелските гушки" в чиния и ги полейте обилно със сироп. Поръсете с фино настъргана кора от лайм.
Прочетете още: