Едни от най-милите ми детски спомени са от кухнята на баба. Всеки път, като ми замирише на разтопено масло, мляко с какао, на прясно изпечен кекс или тутманик, си спомням за безгрижните слънчеви дни от детството ми, когато като омагьосана гледах баба да приготвя вкуснотии в кухнята.
Най-голям късмет е да имаш баби кулинарки, които да готвят вкусни и ароматни гозби, с които упорито да се опитват да те нахранят. Единственият проблем е, че осъзнаваш този късмет, когато вече отдавна си пораснал и си извън полезрението на баба.
Въпреки това спомените остават, а към тях неизменно вървят и ароматите.
Любимо ми беше баба да изпече кекс (защото не ми даваше да ям купешки сладкиши) и да ми даде няколко парчета в компанията на чаша кисело или прясно мляко за вечеря.
Радвах се, тъй като кексът за мен беше десерт, а като основно блюдо нямаше нужда да ям никакви други супи или манджи.
Винаги молех баба да прибавя какао към сместа за сладкиша, за да има по-шоколадов вкус. И разбира се, тя винаги го правеше. Наричаше кексът „шарен“ или мраморен и когато исках, ми даваше купичка вишнево сладко към него.
Не само стомахът, но и цялото ми същество изпадаха в щастлива гастрономическа нирвана и за мен все още няма по-голямо гурме изкушение от домашно изпечения кекс, особено ако е приготвен с грижа и любов.
Съществуват толкова разнообразни рецепти за кекс, колкото и различни вкусове има на този свят.
Разгледайте някои от тях, които ще ви помогнат да съберете вдъхновение за кулинарни шедьоври от брашно, яйца, захар, мазнина, ванилия и щипка личен вкус и въображение!
Мраморен кекс с парченца шоколад
Ароматен кекс с индийско орехче