Специално съдържание

Жените имат право да избират – и го правят

Жените имат право да избират – и го правят
Снимка: iStock

“Здравите семейства са резултат от съзнателен избор, а не на случайност“ - думите са на д-р Нафис Садик, директор на Фонда на ООН за населението, които тя изрича през 1994 година по време на Международна конференция за населението и развитието.

По време на това събитие делегати от 179 страни се обединяват около становището, че репродуктивното здраве и права, включително доброволното семейно планиране, са основополагащи за развитието на човечеството.

Правото на жените да избират броя на децата, които ще родят, както и момента, в който ще го направят, е фундаментално. Правото на жените да планират сами създаването на семейство им дава възможност да реализират потенциала си максимално, да се образоват и да се включат пълноценно в икономиката на страната си, което дългосрочно води до по-проспериращи и стабилни общества.

В основата на това право, разбира се, стои контрацепцията, която е позната на света от хиляди години. Съществуват данни, че в Древен Египет различни средства са използвани с цел блокиране на действието на сперматозоидите още през 1550 година преди Новата ера. Официални документи, като Гинекологичният папирус Кахун, описват употребата на гума арабика (извличана от сока на акация), както и смес от мед и натриев карбонат, които са били прилагани вагинално.

Заедно с хората и контрацепцията се развива в годините след това, за да стигнем в днешно време, когато съществуват различни методи за предпазване от нежелана бременност.

Въпросът за правото на жените да избират кога и дали да раждат деца води и до създаването на Световния ден на контрацепцията, който светът отбелязва на 26 септември – чудесен повод темата да бъде поставена на дневен ред отново и да се говори за видовете контрацепция, която жените могат да ползват.

Снимка: iStock

Спермициди, презерватив, диафрагма, спирала, прекъсване на половия акт... възможностите са много, но статистиката показва, че всички те имат недостатъци, а някои дори не осигуряват достатъчно добра защита.

Комбинираната орална хормонална контрацепция, съдържаща женски хормони, е метод, който има много добри показатели по отношение на защита и нежелани ефекти. Ефективността ѝ е впечатляваща, а сред предимствата ѝ са добрата поносимост, достъпността и лесния начин на приемане, възможност за контрол върху месечния цикъл и бързото възстановяване на способността за забременяване след спиране на приема.

Оралната контрацепция има потенциала да въздейства положително върху месечния цикъл, съдействайки за намаляване на болките и количеството изгубена кръв. Смята се, че води до по-ниска честота на възпалителни процеси на органите в малкия таз, може да съдейства за справяне с проблеми на кожата, като акне, омазняване, увеличено окосмяване на нежелани места.

*Преди да започнете прием на комбинирана орална контрацепция, се посъветвайте с вашия акушер-гинеколог.

Възможни недостатъците на оралната контрацепция са оплакванията от главоболие и гадене, но те отминават в първите 3 до 6 месеца след старта на употребата.

Съществуват и много митове, свързани с този начин на предпазване от нежелана бременност – че причинява нежелано окосмяване и напълняване, че е вредна и че може да доведе до безплодие. Всички те биват оборвани всекидневно с употребата на оралната контрацепция от милиони жени по света и си остават само митове – за разлика от реалните ефекти и ползи от едно малко хапче, което има силата да защитава жените и техния свободен избор. 

Снимка: iStock

По случай Световния ден на контрацепцията у нас стартира и кампания „Жените имат право“, в рамките на която жените ще имат възможност да се информират относно предимствата на контрацепцията и специално оралната такава. В България вече е наличен нов контрацептив с естествени естрогени, който освен сигурна защита от нежелана бременност, предоставя нов профил на безопасност, различен от останалите хормонални контрацептиви, съдържащи синтетични естрогени.

В рамките на кампанията читателите ще имат възможност и да участват в специална онлайн игра, в която не само да повишат знанията си по темата за оралната контрацепция, но и да спечелят награди. Тествайте знанията си за оралната контрацепция и се включете в играта ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти