Чудили ли сте се коя е жената, заслужила рецепта за вкусен десерт на свое име? Историята зад торта Павлова разказват от Vesti.bg и предлагат рецепта, за да си я направим в домашни условия.
Анна Павлова е легендарна руска примабалерина, която обикаля света и изнася своите представления. Всички я харесват - в Америка, Европа, Австралия. Балерината е толкова известна и обожавана, че редица готвачи кръщават ястията си на нея, пишат от Food52.
В началото на 20-те години на миналия век тя е на турне в Австралия и Нова Зеландия. Анна запленява хората там с изяществото на танца си, но и ги кара да водят спор и до днес зарадио произхода на тортата, носеща нейното име - Павлова.
Новозеландците твърдят, че те са авторите на този прекрасен десерт. Австралийците отричат и казват, че тортата е създадена в хотел в град Пърт и е кръстена на балерината, защото е обявена за „фина като Павлова“.
Според Оксфордския английски речник първата рецепта за торта Павлова се появява в Нова Зеландия през 1927 г. Въпросната рецепта обаче е за многопластово желе и няма как да разреши спора.
Жителите на Нова Зеландия все пак твърдят, че вариантът, в който познаваме днес тортата, също е измислен от тях малко по-късно. Австралийците оспорват и това.
Оказва се, че може би нито една от двете нации няма право. Учени установяват, че тортата може да има свои предшественици в Америка и Германия.
Истинският ѝ произход едва ли има голямо значение, щом налице е подобен вкусен десерт. Той представлява блат от целувки, който съчетава хрупкавостта на целувката отвън и лекотата на битата сметана. Най-често се украсява с ягоди, но са възможни и варианти с всякакви други сезонни плодове.
Когато се загледате във формата ѝ, може да видите пачката на известната балерина, а когато усетите прекрасния вкус на тортата - да си представите ефирния ѝ танц.
Вижте в галерията как и вие да си приготвите Павлова:
Прочетете още:
- Как се прави бисквитена торта: ръководство за прохождащи домакини
- Как се прави блат за торта (ръководство за начинаещи)
- 10-те най-популярни торти по света
- Като в детството: 5 рецепти за любими български закуски
- Как мекиците да не станат мазни? 6 хитри кулинарни трика
- С вкус на детство: любимите ни български десерти от соца