Любов и болка: Защо не можем да забравим онези, които ни нараняват?

Когато връзката приключи, често сме изправени пред дълбока болка, която не винаги се лекува бързо или лесно. Дори когато партньорът ни е наранил и сърцето страда, мислите за него не спират. Връщаме се към спомените от миналото, прехвърляме добрите моменти в главата си, пренебрегвайки всичко, което ни е накарало да се отдалечим. Може би си задаваме въпроса: защо не можем да спрем да мислим за човек, който ни е причинил болка?

Отговорът често се крие в естествените механизми на ума и сърцето. Нашата психика е устроена така, че да се стреми към по-добро, но когато връзката завърши по болезнен начин, спомените стават особено настойчиви. Мислим за миналото, идеализираме бившия си партньор и поставяме на пиедестал моментите на щастие. Това ни вкарва в цикъл на емоционално натоварване, където гневът и болката поддържат натрапчивите мисли.

Сложете край на токсичната връзка в 6 стъпки

Идеализирането на партньора и връзката е другата причина, която ни задържа в този капан. Възможно е да виждаме само добрите страни на човека, който ни е наранил, като пренебрегваме всички недостатъци и болката, която сме изпитали. Превръщаме го в нещо съвършено, в герой на нашите фантазии, и така продължаваме да вярваме, че нещо може да се промени. Това, обаче, ни държи далеч от реалността.

Когнитивният дисонанс, или вътрешният конфликт между това, което чувстваме и знаем, също играе своята роля. Макар да разбираме, че връзката е приключила и че сме били наранени, продължаваме да изпитваме привързаност. Опитваме се да съгласуваме тези две противоположни усещания, но често изпадаме в нови оправдания и надежди, които ни карат да мислим за партньора отново и отново.

Тези знаци подсказват, че имаш връзка с нарцистичен човек

Емоционалната зависимост също е фактор, който ни пречи да продължим напред. Нуждата да сме с някой, който да ни осигурява сигурност и емоционално удовлетворение, е в основата на много от тези натрапчиви мисли. Дори когато връзката не е здрава, страхът от самота и загуба ни подтиква да държим този човек в ума си, вкопчени в илюзията, че той или тя ще се промени.

В крайна сметка, всяка рана и всеки спомен е част от нашето пътуване към себеоткриване. Преодоляването на тези мисли и освобождаването от връзката е процес, който изисква време, търпение и самосъзнание. Колкото по-скоро започнем да се фокусираме върху себе си, толкова по-лесно ще бъде да преодолеем натрапчивите мисли и да се откъснем от болката, която ни държи в миналото.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти