Кухнята е сърцето на дома, мястото, в което се създават вкусните ястия, които събират членовете на семейството около масата. Но освен това тя е и помещението, в което върлуват огромен брой и всякакви видове бактерии...
Оказва се, че един от предметите, които се срещат в помещението, в което приготвяме храната си, са особено гостоприемни за бактериите. Британският микробиолог Примроуз Фрийстоун назовава няколко смъртоносни заболявания, които може да причини обикновената кухненска кърпа.
Микроорганизмите върху кърпата могат да причинят инфекция на дихателните пътища, инфекция на кожата, инфекция на пикочните пътища, инфекция на сърцето, инфекция на очите, инфекция на белите дробове и много други опасни заболявания.
Според Фристоун основната причина за толкова много патогенни микроби е, че кърпите поглъщат много влага и често се оставят някъде в ъгъла мокри и смачкани на топка. Именно постоянната влага създава идеалната среда за развитие на цели колонии от бактерии, за които дори не подозираме.
Сега е времето да ви кажем, че целта на тази статия не е да ви накара да изпаднете в панически страх, а просто да ви предупреди за потенциалните опасности от употребата на кухненските кърпи и да ви накара да вземете мерки.
Ето какво трябва да направите, за да се предпазите:
Прочети още:
- Правиш ли това в кухнята? Хитрите трикове на добрата домакиня
- Най-мръсните части в кухнята, които забравяме да почистим както трябва
- Глупави грешки, които всички допускаме в кухнята