Ново изследване на Калифорнийския университет откри истинската причина, поради която може да получите главоболие, след като сте пили червено вино предната вечер.
Работата е там, че червеното вино съдържа висока концентрация на антиоксиданта кверцетин, който идва от гроздето. Когато се консумира, той пречи на преработването на алкохола в тялото, което от своя страна може да причини натрупване на токсина ацеталдехид. Той от своя страна се счита за причинител на зачервяване на лицето, гадене и, разбира се, главоболие.
За щастие на любителите на виното, различните видове вина съдържат различно количество кверцетин. Обикновено вината, произведени в слънчев климат, имат повече кверцетин, тъй като се произвеждат при излагане на слънчева светлина.
Важно е да разберете, че пиенето на алкохол като цяло причинява дехидратация и разширява кръвоносните съдове, което също може да причини главоболие. За да избегнете този дискомфорт, е по-добре да премахнете алкохола от живота си като цяло или поне да се опитате да не го приемате на празен стомах.
Сертифицираният лекар Джейкъб Тейтелбаум добавя, че чувствителността на човек към сулфити също може да играе роля при главоболието. В друго проучване хората са били 22 пъти по-склонни да имат главоболие, ако са пили червено вино с високо съдържание на сулфит, за разлика от вино с ниско съдържание.
Следващата цел на учените от Калифорнийския университет е да проучат как хората реагират на червени вина с високо съдържание на кверцетин в сравнение с тези с ниско съдържание. Това потенциално може да бъде лек в бъдеще.
За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.
Прочетете още:
- Вино ли ще е, греяно да е: всички ползи от напитката на едно място!
- Опасността, която крие дори edna чаша вино на ден
- ТЕСТ: Кое е твоето вино и какво разкрива то за душата ти