Какво ви идва наум първо, когато чуете думата „закуска“? Разбира се, че яйца – те са перфектната закуска, защото е хем засищаща, хем лесна за приготвяне. Колко му е да хвърлиш едни яйца в тигана и да ги разбъркаш – и децата могат да го направят. Но ако сте шеф готвач, не може да правите за закуска просто едни бъркани яйца – те трябва да са поне яйца по бенедиктински. И ако това вече ви звучи трудно за приготвяне, предлагаме ви да се научите от извора на сложните рецепти – Hell's Kitchen и по-точно от победителя в сезон 6 - Чоткин, един от най-атрактивните участници тази година.
Живеещият от 18 години в чужбина професионалист е готвил за световни звезди като принц Хари и Меган Маркъл, Карди Би и футболния отбор на Челси и признава, че яйца Бенедикт е любимата му закуска. Същата рецепта Чоткин е приготвял и по време на участието си в Hell's Kitchen и казва, че тръпката по време на изпълнението ѝ е била съществена, заради липсата на добра комуникация между хората. „Рискът нещо да не се е получило добре в другата станция беше голям – можеше яйцата да се спукат или да са преварени“, казва Чоткин, но ние няма да имаме такива проблеми в собствената ни кухня, защото обикновено станцията там е само една и я управляваме сами.
И така, преди да започнете да приготвяте яйцата, е добре да имате необходимите съставки – хлебчета, яйца, масло и добавените от Чоткин допълнителни вкусотии като спанак, индийско орехче, коричка от лимон и бял пипер. Започваме с основата – запечени на тиган хлебчета. Колко трябва да са запечени е въпрос на личен избор – колкото ви харесва, стига да не са изгорели. След запичането им в тигана за палачинки Tefal Unlimited ги извадете, оставете настрана и сложете на тяхно място парчетата бекон, които трябва да опечете от двете страни и също да оставите настрана.
За да може да боравите лесно с продуктите в този процес, Чоткин препоръчва да се доверите на серията многофункционални съдове Tefal Ingenio Unlimited – с незалепващо покритие и подвижна дръжка, която се маха и слага за секунди, за да може да изпълнявате комплексни рецепти, които се нуждаят от различна термична обработка – на котлона, във фурната, после да охладите ястието в хладилника, а дори може да го сервирате директно на масата.
След това е време за гарнитурата – взимате по-дълбок съд Tefal Ingenio Unlimited, в който разтопявате масло и слагате пресен спанак в количество по избор, като не забравяте да бъркате, за да не загори маслото. Добавете индийско орехче, бял пипер и сол, настържете малко количество лимонова кора (но не прекалено, за да не засенчите останалите вкусове) и накрая извадете спанака (минутка-две преди да се е сготвил съвсем, за да запазите неговата хрупкавост) и оставете настрана – при хлебчетата и бекона.
Ред е на пошираните яйца – две на брой за една порция са напълно достатъчни, а тайната тук е да сложите и малко оцет във водата, за да може жълтъкът да остане цял и белтъкът да го обгърне, докато се готви. Използвайте тенджера Tefal Unlimited, която позволява да се развихрите във всевъзможни кулинарни посоки, без опасност да залепне храната
Идва ред на царя на сосовете - сос Холандез, направен на водна баня и по препоръка на Чоткин – на не повече от 65 градуса температура. По думите му, приготвянето на този сос е било истински кошмар в Hell's Kitchen именно заради спазването на условието за температурата – ако тя е по-висока, вместо сос Холандез, ще получите... бъркани яйца. Сосът се приготвя изключително бързо и лесно – или поне така изглежда. Слагате жълтъците, малко оцет, масло и щипка сол, след това бъркате хубаво до получаване на хомогенна емулсия, която – познахте – също оставяте настрана.
И накрая – асемблирането! Моментът, който предшества най-голямото удоволствие от труда ни дотук, а именно – изяждането на тази великолепна закуска. За да я подредите хубаво, започвате от хлебчетата, върху които поставяте спанака, последван от бекона, върху него – рохките поширани яйца и завършвате със сос Холандез. Резултатът е впечатляващо вкусна и красива закуска, истинско удоволствие за сетивата, и с вид, който приляга на ястие, приготвено от шеф готвач.
Може би сега е моментът да разкрием, че Чоткин всъщност... не е кандидатствал за Hell's Kitchen. Направил го е негов приятел, който го е записал, без той да знае! Моментът, в който Чоткин е получил обаждане от предаването, че е одобрен за участие, е бил повратен в неговия живот и той признава, че това е шанс, който се дава един път в живота и той го е приел веднага. Ние пък му благодарим за това, защото иначе нямаше да научим толкова много от него и най-вече – да знаем как да впечатлим всички вкъщи с луксозното яйчено изпълнение, наречено яйца Бенедикт.
Необходими продукти:
Хляб – 2 кръгли хлебчета
Спанак – 100 - 150 г
Бекон – 2 парчета
Масло за спанака – 40 г
Индийско орехче – 1/4 чаена лъжица
Бял пипер - 1/4 чаена лъжица
Сол – на вкус
Лимонова кора – 1/4 чаена лъжицаЗа пошираните яйца:
Яйца – 2 бр.
Вода
Оцет – 60 мл
Щипка солЗа сос Холандез :
Жълтъци – 2 бр.
Оцет – 1 супена лъжица
Щипка сол
Масло – 50 г