Забележителен успех: NOVA e номинирана за наградата Emmy®

x
Снимка: NOVA

За първи път в историята на престижните награди Emmy® българска медия е номинирана в категорията „Новини и актуални предавания“. Международната академия за телевизионни изкуства и науки отличи отразяването на разследващия журналист на NOVA Мариета Николаева и оператора Таси Асенов на най-голямата трагедия с бежанци в България, която се случи край Локорско. Доказателство за успеха на NOVA са останалите номинации в тази категория на BBC, Sky News, Channel 4, Al Jazeera, Globo News и UVDA, които идват от още пет държави – Великобритания, Бразилия, Индия, Израел и Катар.

x
Снимка: NOVA

На 17 януари миналата година край Локорско бяха открити 18 мъртви мигранти – деца и мъже, които се задушават в специално изградени тайници, докато се опитват да преминат нелегално през страната ни. Превозното средство е облицовано и херметизирано като метална кутия – без кислород и светлина. В продължение на 7 мъчителни часа. Някои от тях оцеляват случайно, тъй като след техническа повреда в камиона, шофьорът изоставя превозното средство и бяга. Оцелелите, които са между живота и смъртта, пълзейки и с последни усилия търсят помощ. Шестима от оцелелите застанаха ексклузивно пред журналиста Мариета Николаева и камерата на Таси Асенов и разказаха покъртителната история за ужаса на смъртоносното пътуване, за трафика на мигранти и за безпомощното усещане приятели да издъхват в ръцете ти. Всички те бягат от Афганистан в търсене на нормален живот. Казват, че от влизането си през границата до София камионът преминава четири полицейски проверки. За трагичния инцидент са арестувани шестима българи, организирали нелегалния превоз и взели солидни суми за това. Сред тях е и бивш граничен полицай.

м
Снимка: NOVA

„Номинацията за наградата Emmy® e забележително постижение за NOVA и България. За нас е огромна чест, че именно NOVA e първата българска медия отличена от Международната академия за телевизионните изкуства и науки в тази категория с толкова сериозна конкуренция. Моите поздравления са за Мариета и Таси. Тяхната прецизна журналистическа работа ги нарежда до най-опитните журналисти от целия свят. Признанието е още по-ценно, защото идва в годината, в която NOVA отбелязва 30-ия си юбилей и потвърждава резултата от стремежа ни да предлагаме качествена телевизионна журналистика“, коментира Дирк Геркенс, главен изпълнителен директор на Нова Броудкастинг Груп.

d
Снимка: NOVA

"В свят, разтърсван от все повече безредици и конфликти, значението на надеждната телевизионна журналистика е по-важно от всякога. Приветстваме журналистите от цял свят, които всеки ден рискуват безопасността си, а понякога за съжаление и живота си, за да поставят важни човешки и политически въпроси на преден план" - заяви Брус Л. Пейзнър, президент и главен изпълнителен директор на Международната академия за телевизионно изкуство и наука.

x
Снимка: NOVA

Освен трагедията край Локорско, за наградата Emmy® в категория "Новини и актуални предавания" са номинирани истории, посветени на конфликта между Израел и Хамас, схема за бонус заплащане в градския съвет на Рио де Жанейро, разследване за клането на 7 октомври, при което повече от 1200 души в Израел бяха убити от терористите на „Хамас“, репортаж под прикритие за тайна болница по време на гражданската война в Мианмар, смъртоносна измама с приложение за кредити в Индия и историята на брат и сестра, държани в плен от „Хамас“.

Международните носители на наградите за „Новини и актуални предавания“ на Emmy® ще бъдат отличени заедно с американските си колеги по време на официална церемония в Ню Йорк на 25 септември тази година.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти