За и Против ботокс срещу изпотяване

Мокрите петна под мишниците ни, момичета.....Да си кажем откровено - засрамвали са всички ни в някакъв момент. И ако при някои от нас това са били само моменти, при други е ежедневие, и се налага по-специално внимание. От няколко години ботоксът се използва за третиране на този съвсем естествен физиологичен процес, при който се изхвърлят вредните токсини в тялото ни, и макар полезен понякога е доста неестетичен.

3 ползи на кафето за нашето тяло

За това решихме да ви запознаем с метода на контролиране на изпотяването с ботокс, като започнем от "а" и "б" и да разгледаме всички възможни позитивни и негативни реакции. Продължавайте да скролвате, ако искате да се отървете от петната под мишниците, но дезодорантът ви не помага!

Странните защитни реакции на човешкото тяло

Какво е ботокс?
Ботоксът е невротоксин, произведен от микробите, които причиняват ботулизъм (вид хранително отравяне). Но не се притеснявайте, това е безопасно, ако се използва по подходящ начин от медицински специалист. Ботоксът е най-известен като козметично лечение за изглаждане на бръчките по лицето чрез временно парализиране на мускулите. Лекарите също използват ботокс за лечение на невромускулни състояния като мигрена, мускулни спазми и хиперхидроза, състояние, характеризиращо се с необичайно и прекомерно изпотяване.

Защо "перфектното тяло" продължава да се променя?

Може да сте кандидат за ботокс, ако изпотяването ви не се подобри с антиперспиранти с рецепта. Ботоксът е одобрен от FDA за хора, които се потят прекомерно от подмишниците си. Може също да се използва „не по предназначение“ за намаляване на изпотяването в други области, като ръцете, краката и лицето.

Тези 4 навика неусетно ви причиняват бръчки

Ботокс срещу изпотяване - ползи

  • по-малко инвазивно от хирургичното лечение
  • минимална болка при инжектиране в подмишниците
  • като цяло безопасно
  • може да бъде ефективно лечение, като едно проучване установява 90 процента намаление на отделянето на пот 2 седмици след процедурата
5 храни, които водят до появата на бръчки

Ботокс за изпотяване - против

  • скъпо, като ботоксът за двете подмишници струва около 2000 лева
  • счита се за болезнено, ако се инжектира в дланите или стъпалата
  • необходими са последващи инжекции приблизително на всеки 7 до 16 месеца
  • само одобрени от FDA за лечение на подмишници
  • болка и други нежелани реакции са възможни, но обикновено леки
6 навика, към които трябва да се придържате, за да нямате отпусната кожа след отслабване

Как действат инжекциите с ботокс за лечение на изпотяване?

Инжекциите с ботокс блокират освобождаването на невротрансмитера ацетилхолин, който се свързва с потните ви жлези, за да сигнализира за отделянето на пот. Обикновено вашата нервна система активира потните ви жлези, когато телесната ви температура се повиши. Ето как тялото ви автоматично се охлажда. При хората с хиперхидроза обаче нервите, които сигнализират на потните жлези, са свръхактивни.

Когато получавате инжекции с ботокс директно в областта на тялото ви, която обикновено се изпотява, вашите свръхактивни нерви са по същество парализирани. Когато нервите ви не могат да сигнализират на потните ви жлези, вие не се потите. Ботоксът обаче предотвратява изпотяването само в конкретната област, където е инжектиран.

Къде се използва ботокс върху тялото за лечение на изпотяване?

Понастоящем ботоксът е одобрен само за лечение на изпотяване на подмишниците. Проучванията на Trusted Source са открили различни резултати, но има достатъчно доказателства, че ботоксът може да намали отделянето на пот под мишниците с повече от 50 процента за поне 6 месеца.

Лекарите го използват „не по предназначение“ за лечение на други части на тялото.


Длани

Ограничено количество изследвания са изследвали ефективността на ботокса при изпотяване на дланите. Проучвания на Trusted Source са установили, че ботоксът може да намали изпотяването с приблизително 25 до 50 процента за 3 седмици до 6 месеца.

Човешка коса и токсично лепило: какво представлявали изкуствените мигли в миналото?

Лице

Много ограничено количество изследвания Trusted Source установява, че ботоксът може да помогне за лечение на изпотяване на лицето. Проучванията са установили, че ботоксът може да намали изпотяването на лицето за 5 до 6 месеца, като най-честият страничен ефект е парализа на мускулите на челото.


Стъпалата на краката

Ботоксът може да помогне за контролиране на изпотяването на стъпалата на краката, но са направени малко проучвания. В малко проучване от 2018 г., 73 процента от група хора на възраст от 12 до 17 години са доволни от резултатите си.

Какви са рисковете и страничните ефекти на ботокса за изпотяване?

Проведени са много проучвания за оценка на безопасността на ботокса при изпотяване на подмишниците. Повечето хора го понасят добре. По-малко проучвания са изследвали безопасността на ботокс, когато се инжектира в други части на тялото, за да спре изпотяването.

Възможните нежелани реакции включват:

  • болка или синини на мястото на инжектиране
  • дразнене на кожата
  • кървене
  • главоболие
  • симптоми на грип
  • увиснал клепач (за лицеви инжекции)
  • сухота или сълзене на очите (за лицеви инжекции)
  • лицева парализа (за лицеви инжекции)
5 храни и напитки против косопад и чупливи нокти

Сериозните странични ефекти от инжектирането на ботокс са изключително редки. Сериозни нежелани реакции възникват, когато ботоксът засяга цялото ви тяло. Това може да се случи часове, дни или седмици след вашите инжекции.

Редки, но сериозни нежелани реакции включват:

  • мускулна слабост в цялото тяло
  • проблеми със виждането
  • затруднено дишане
  • загуба на контрол върху пикочния мехур

След всичко, което ви споделихме по отношение на третиране на изпотяването с ботокс, оставаме на вас да прецените дали това е за вас. Каквото и решение да вземете и ако процедурата е по джоба ви, винаги се консултирайте със специалист, който ще ви насочи към най-доброто решение за вашия проблем.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти