Diageo Reserve World Class е най-голямото и авторитетно състезание за бармани в света, което се проведе в България за трета поредна година. В епичната битка се включват стотици държави, които излъчват своя топ барман след множество предизвикателства, а най-добрите от всички краища на света се събират на грандиозен финал, който тази година ще се състои през септември в Мексико Сити.
Тази година в българското издание се включиха рекорден брой бармани от цялата страна. Състезанието бе отразено в мини реалити формат във Facebook и YouTube страниците на World Class Bulgaria.
Проследихме международния съдия и World Class световен финалист от 2016 г. Адриан Михалчик, който пътува заедно с посланика на World Class за България Николай Нейков до Варна, Пловдив и из цяла София в търсене на българския World Class Барман на годината. Участниците трябваше да подготвят и представят авторски коктейли, които да демонстрират не само знанията и уменията им зад бара, но и креативност, харизма и презентация, които биха могли да ги отличат пред експерти от световно ниво.
Десетимата претенденти, които успяха да съберат най-много точки и да се класират на финала бяха – Павел Памукчиев (The Happy Pig, София), Димитър Петровски (Sasa Asian Pub, София), Велислав Адамски (Garden Bar, Варна), Павлин Иванов (Planet Club, София), Кирил Хаджиев (Cosmos, София), Сеслав Петров (The Happy Pig, София), Мартин Тодоров (Spaghetti Kitchen & Bar, София), Константин Рупчански (Planet Club, София), Михаил Цветанов (Cheers Whisky & Cocktails, Варна) и Кирил Понев (Oscar, София).
Големият финал на World Class България 2017 се проведе на 27 юни в РМ Club и изправи финалистите пред 4 предизвикателства, които тестваха както познанията им сред класическите коктейли, така и иновативния им дух, както прецизността, така и бързината им, както естетическия им усет за световната сцена, така и нюха им към вкусовете от родината.
По всички тези критерии и още много други ги оцениха двама от топ барманите на световната сцена: Дейвид Бийти – посланик на водка Ketel One за Европа и Тим Филипс – носителят на титлата World Class Барман на годината за 2012 г.
Състезателният ден продължи цели 13 часа, но това ни най-малко не отне от борбеността и енергията на претендентите за титлата. Десетимата финалисти се представиха на изключително високо ниво и впечатлиха взискателните съдии с умения, познания и разбиране за коктейлната култура на световно ниво.
Ето какво споделиха съдиите: „Състезателите ни заредиха със своята енергия и страст към професията, със сърцето и душата, с които работят. Изключително сме впечатлени от нивото на миксологията в България. Съдийствали сме за състезанието в Русия, Гърция, Италия, Турция, но тукашните бармани буквално ни шокираха с висотата на представянето си, абсолютно сравнимо с това на представителите на най-напредничавите бар култури в света, като австралийската. Това, което най-много ни впечатли беше гордостта и любовта, с които всеки един от тях използва в напитките си местни, български съставки. Именно през местните вкусове ние успяхме да се запознаем с българската култура и, за краткото време, в което сме тук, да я заобичаме.“
В третия и четвъртия кръг от състезателния ден към Тим Филипс и Дейвид Бийти се присъедини шеф Петър Михалчев, който добави повече вкус към преживяването.
В 22:00 ч. месеците подготовка, напрежение и миксиране кулминираха в церемония, която разкри, че титлата World Class Барман на България за 2017 г. печели Димитър Петровски, който е финалист в състезанието за втори път. Той ще има честта, удоволствието и отговорността да представи своите коктейли и страната ни на световния финал в Мексико Сити през август.
За да видите пътя, който барманите изминаха до големия финал и всички коктейли, които се миксираха в едни от най-добрите барове в страната, гледайте епизодите на World Class Bulgaria във Bulgaria във Facebook и YouTube