В най-уютния сезон от годината сме, когато мислите се изпълват с идеи за подаръци, а сърцата – с очакване на светлите празници.
Вече мислено редим трапезата, каним гостите и избираме виното, което ще пием с нашите любими хора, и затова решихме да ви дадем няколко съвета за това как може да съчетавате виното с храната, за да изпитат сетивата ви максимално удоволствие. Ето какви са основните принципи:
Бялото вино (Шардоне, Ризлинг, Пино Гриджо, Димят, Пино блан, Гевюрцтраминер и др.) се съчетава най-добре с бели меса, с бели сосове и с по-твърди сирена. Ако е Совиньон блан или Мускат – салати и леки предястия.
Пенливите – с леки предястия, суши, азиатска и по-пикантна храна.
Розето е създадено за съчетаване с морските дарове – скариди, калмари, сьомга, средно меки сирена (като бри, камембер и подобни).
При червените (Каберне совиньон, Мерло, Каберне фран, Малбек и др.) се препоръчват колбаси, пица, паста, ястия с по-плътни сосове, червени меса, дивеч.
Десертните вина и ликьорите вървят ръка за ръка с десерта.
Тайната е в правилното съчетание на вкусовете и ароматите.
Заради динамиката в ежедневието ни все по-трудно намираме време за малките моменти, в които да се насладим на времето, прекарано с нас самите или с любим човек. Да бъдем тук и сега. Да споделим нещо съкровено. Да си дадем малко усмивки, любов, радост. Да се насладим на чаша хубаво вино, да забавим за миг времето, да си подарим един малък момент на удоволствие, да се отпуснем и да помечтаем.
Любимите хора, вкусната храна и хубавото вино ще направят празниците ни уютни и весели. Нека си създадем красиви и незабравими моменти.