Маркус Самуелсон е само на три години, когато той, майка му и сестра му – и тримата болни от туберкулоза – изминават пеша 75 мили, за да стигнат до болница в столицата на Етиопия Адис Абеба. За нещастие болестта побеждава майка им, но Маркус и сестра му оздравяват и година по-късно са осиновени от любящо семейство от средната класа в Гьотеборг, Швеция.
Бабата на Маркус, Хелга, е тази, която разпалва у него трайна страст към храната и готварството с нейната пържена херинга, прясно изпечен хляб и легендарното ѝ печено пиле.
"Yes, chef" е хроника за забележителното пътуване на Маркус Самуелсон от скромната кухня на баба му до някои от най-изисканите и скъпи ресторанти в Швеция и Франция, от изтощителните задачи на круизните кораби до пристигането в Ню Йорк, където яркият талант и непоколебимите му амбиции се срещат, за да го отведат в луксозния ресторант Aquavit и да му спечелят заветния тризвезден рейтинг от New York Times, когато е само на 24-годишна възраст.
Ала по това време кариерата на Маркус в „преследване на вкусовете“, както сам я нарича, едва е започнала – в следващите години се редуват официални вечери на върха в Белия дом, кризи в кариерата му и в живота, триумф в различни кулинарни телевизионни формати и, което е най-важното, отварянето на ресторант Red Rooster в Харлем.
С „Червеният петел“ Самуелсон сбъдва своята вечна мечта за един ресторант с истински свободен дух, където се събират всички хора с всички цветове на кожата и където рамо до рамо седят президенти и премиер-министри с джаз музиканти, начинаещи артисти, автобусни шофьори и медицински сестри.
Ресторант, в който храната е отражение на цялата тази пъстра смес и където един сирак от Етиопия, отраснал в Швеция и получил признание в Щатите, може да се чувства у дома си.
С обезоръжаваща прямота и интимност Маркус Самуелсон говори и за провалите си, за цената на амбицията и за емоционалното си пътуване, вече като мъж, за да се срещне с етиопския си баща, когото никога не е познавал. Yes, chef е един автобиографичен разказ за търсенето на собственото аз, за непоклатимата решимост да се наложиш, за страстната игра на преследване на вкусовете — или за битката на един човек да намери своето специфично място в глобалната кухня и изобщо в света. Един роман, който отдава почит на корените, семейството и храната във всичките им проявления.
Отзиви за книгата:
“Доста знаменити готвачи имат завладяваща житейска история за разказване, но нито една не може да надмине тази." – The Wall Street Journal
“Маркус Самуелсон предлага несравнима история, стаена смелост и лиричен, дискретно бляскав стил – както в кухнята, така и на страниците на романа си. Харесах книгата му толкова, толкова много.“ – Габриел Хамилтън, автор на „Кръв, кости и масло“
“Заедно с ресторант Red Rooster в Харлем се появи един шеф-готвач, който вдъхна нов живот и даде нов поглед на идеята какво значи да си американец. В своите славни ястия, а сега и в тази книга, Маркус Самуелсон разказва една история, която минава отвъд расовите и национални разделения, за да стигне до основите на семейството, надеждата и същински добрата храна.“ – Бил Клинтън, президент на САЩ
За Маркус Самуелсон
Шеф-готвач, удостоен с престижната награда James Beard и автор на няколко кулинарни книги, Маркус Самуелсон участва в свръхуспешните американски ТВ формати Today, Charlie Rose, Iron Chef и Top Chef Masters, където печели първо място. През 1995, за работата му в скандинавския ресторант ресторант Aquavit в Манхатън, Маркус става най-младият шеф-готвач, получил три звезди в ревю на The New York Times.
Преди три години отваря в Харлем, където живее с жена си, Red Rooster, прочут с храната, музиката си и многорасовия си характер ресторант.