Лазаровден е от християнските празници, които всяка година празнуваме на различна дата. Въпреки че денят се изменя и се отбелязва съботата преди Цветница, традициите за празника са едни и същи и се предават от поколение на поколение. Празничната трапеза не остава по-назад - и за нея има стари обичаи.
На Лазаровден трапезата трябва да е отрупана с най-разнообразни празнични блюда, кое от кое по-вкусни и сладки.
Добре е да се похапват постни храни - питка, баница, плодове, зеленчуци.
Празникът традиционно се посреща с празнична пита, мед и варени яйца. Тъй като на този ден младите момичета лазаруват, домакините трябва да са подготвени и с пресни яйца и плодове, с които да дарят лазарките.
За празника днес се приготвят и ястия с коприва, лапад или киселец, защото зеленият им цвят се свързва с пролетта, както и самия празник. Най-популярни са витите баници, а на много места в страната приготвят джуркана коприва и пролетна бурания.
Днес ще ви дадем 3 идеи за безмесно пролетно меню в духа на празника.
Ето и как да си ги направите:
Прочети също:
- Великденските рецепти на Катето Евро: 4 вкусни ястия, които да сложим на трапезата
- Ритуали за здраве и щастие: Какво да направим с яйцето от миналия Великден?
- Време за празник: Старите легенди за великденските яйца
- Здравословната рецепта за козунак на Александра Богданска