Били ли сте някога в Истанбул? Тогава сигурно сте похапвали поне едно от тези изкусителни местни ястия. Ако пък ви предстои да посетите турския град, ето кои традиционни кулинарни изкушения да включите в списъка си.
Балик екмек
Балик екмек е една от най-популярните закуски в Инстанбул. Тя представлява пържено парче риба, завито в турски хляб и свежа маруля за допълнение. Използват се различни видове риба, така че конкретният избор оставяме на вас. Местните смятат балик екмек за перфектна вечеря или следобедна закуска.
Кокореч
Кокоречът е легендарна мазна закуска, която турците препоръчват за сутрините, в които сте прекалили с алкохола. Това всъщност представлява агнешки черва, печени на шиш и поставени в хлебче. Могат да бъдат намерени навсякъде из Истанбул.
Мисир
Мисирът е добре познатата ни печена варена царевица. Може да видите търговци да я продават навсякъде покрай многобройните истанбулски мостове и улички. Интересното е, че местните предлагат мисир само през лятото.
Кестане
Когато дойде зимата, в Истанбул търговците вадят печените кестени, или по точно кестане. Те не се различават особено от тези, които се предлагат в България, освен че в южната ни съседка често ги пекат с други ядки, за да придобият аромат от тях.
Симит
Турският симит е добре познат и у нас – можем да го наречем „балкански бейгъл“. Симитът е една от най-популярните улични храни в Истанбул и представлява геврек, потопен в меласа и поръсен със сусам. В зависимост от предпочитанията геврекът се предлага с шоколад или сирене.