Българските кулинарни традиции са неизменна част от историята и културата ни. Те са част от обичаите, ритуалите и дори начина на живот на българите, както в миналото, така и днес. Наред с всички съвременни храни, които бързо станаха част от дневното ни меню, на трапезата ни присъстват и традиционни български гозби, чиито рецепти са се предавали от поколение на поколение.
Всяка къща има собствена книга с рецепти със стотици кулинарни изкушения. Особено внимание заслужават рецептите, които се приготвят само в някои от регионите на страната. Дори и наименованието на някои от характерните регионални специалитети звучи магично.
И е много вероятно да сме ги позабравили или дори да не сме чували никога за тях, ако не сме израснали в дадения регион.
Само като чуе човек чомлек, капама или бабек и веднага се сеща за кухнята на баба на село. Дали ястията от детството ни могат да имат същия магичен заряд и вкус, ако ги приготвим и сега в модерната си кухня. Ето пет изключително вкусни традиционни български ястия, които съвременните домакини все по-рядко приготвят:
Вижте още:
- Забравени вкусове: ястия от българската кухня, за които никога не сте чували
- Ретро вкусотии: рецепти за гости от старите тефтери на баба
- С вкус на детство: 6 рецепти за тестени ретро закуски от едно време
- Три любими бабини рецепти за бухтички от нашето детство