Всички лекари и диетолози ни съветват да се храним пълноценно и по възможност менюто ни да изобилства от продукти, осигуряващи много витамини и минерали. Това е лесно за изпълнение през лятото, когато ягоди се прескачат с череши, и чушки – с домати.
Какво обаче да правим през есента и зимата? Можем ли със същия успех да си доставяме не само удоволствие, но и полезни вещества, хранейки се с пресни зеленчуци и плодове дори и навън да вали сняг?
Въпросът е риторичен, ако не и ненужен, защото когато близо до вас има Lidl, значи близо до вас има и пресни плодове и зеленчуци, при това над 130 вида. А от 130 вида плодове и зеленчуци всеки може да си състави не едно, а няколко витаминозни менюта, при това целогодишно, и да ги сменяте всеки ден.
Сезонните плодове и зеленчуци – всички кореноплодни например, които имат традиционно място в менюто ни под формата на пюрета, супи и салати, също са изключително важни за набавяне на необходимите витамини през есенните и зимните месеци.
А ако вкъщи обичате по-екзотичните закуски, включващи тост с авокадо например, или пък плодови салати с киви и портокали, можете да бъдете напълно спокойни, че взимайки ги от най-удобния за вас Lidl, получавате перфектно и проверено качество на масата, защото всеки ден „Мениджър Свежест“ щателно инспектира стоката и следи за високото качество на продуктите, които слагаме на масата си. Отделно плодовете и зеленчуците във веригата се тестват за над 700 вида остатъци от пестициди, а резултатът е, че ние ги получаваме свежи отвън и проверени отвътре всеки ден от рафтовете на 113 магазина на веригата в цялата страна.
Едни от най-големите фенове на плодовете и зеленчуците в Lidl пък са и едни от най-здравите и високи хора (между двете е възможно да има пряка връзка) – волейболните звезди на България.
Веригата застава зад всички национални формации по волейбол – от най-младите таланти до представителните отбори на мъжете и жените, и всички те получават своята доза витамини от плодовете и зеленчуците в Lidl, тъй като всички знаем, че добрата храна е в основата на добрата игра.
А всички останали, макар и да не сме състезатели по волейбол, също можем да се възползваме от качествените и свежи продукти, защото правилният избор стои не само зад спортните успехи, а зад всички постижения в живота ни – от лични до професионални. И за финал - ето и няколко конкретни примери за това как можете да превърнете плодовете и зеленчуците в свежи и вкусни ястия във всекидневното ви меню за нула време.
ДИП С АВОКАДО
Едно от най-вкусните неща, с които можете да започнете деня, е препечена филийка, намазана с кремообразен дип от авокадо. Не се подвеждайте по помпозното име – това всъщност е чудесен и лесен за приготвяне крем от авокадо, за който са ви необходими само няколко неща:
- зряло авокадо
- йогурт или извара, в зависимост от режима ви (за вегетарианците – съответният веган заместител)
- сок от лайм
- кориандър
- чесън/чесън на прах (по желание)
- кимион
- сол
Важното в тази лесна рецепта е авокадото да е зряло, защото иначе кремът няма да се получи. По същество тази рецепта се различава съвсем малко от гуакамолето, но има свой чар и място на масата. Трябва ви или блендер, или вилица – но с блендер сместа ще стане по-бързо и по-гладка. Сложете всички съставки в блендера, пуснете го и готово – имате дип от авокадо, който може да издържи до пет дни в хладилника (но едва ли ще стои толкова, защото е много вкусен), а лаймът в него ще запази цвета му зелен до последната хапка.
ТИКВЕНА СУПА
Една от най-вкусните есенни супи, толкова гладка, ароматна и засищаща – и най-вече лесна за приготвяне. Тиквата е един от най-хубавите сезонни плодове – става и за солени, и за сладки ястия. Днес я предпочитаме солена – ето една идея за чудно вкусна супа с тиква. Необходими са ви следните продукти:
- Тиква (цяла) например от Lidl
- Зеленчуков бульон или вода
- Джинджифил
- Куркума
- Кардамом
- Кориандър
- Лук
- Чесън
- Кокосово мляко
- Ябълков оцет
Начин на приготвяне: Първо, опечете тиквата. Срежете я на две части, с лъжица изгребете семките, намажете я със зехтин, сол и пипер и я сложете във фурната с кората нагоре върху парче хартия за печене. Печете на максимална температура около час. След това задушете лука в тенджера, добавете подправките и чесъна, както и джинджифила, и бъркайте всичко около 30 секунди. Добавете печената тиква (изгребете я от кората), добавете зеленчуковия бульон или водата, както и кокосовото мляко, и оставете да ври на бавен огън около 20 минути, като накрая сложете и оцета. Дръпнете от котлона и след като леко се охлади, блендирайте сместа – може и с миксер, докато стане гладка. Ако е прекалено гъста, добавете вода, докато стане с желаната от вас консистенция. Гарнирайте я със сметана или сирене, както и с препечени филийки. Приятен апетит!