Не е тайна, че около коледните празници всички се втурваме да хапваме мандарини. Този плод, богат на витамин С, е много популярен, но не винаги е препоръчителен.
Мандарините съдържат не само витамините А, В и С, но и до 40% от дневната ни доза аскорбинова киселина. Тяхната кора също съдържа различни полезни вещества, например етерични масла, използвани в козметиката и ароматерапията. Не трябва обаче да ядете големи количества от този плод, тъй като това може да доведе до не съвсем приятен ефект.
Мандарините са алергенна храна, така че е по-добре да ограничите консумацията им до четири-пет броя на ден. Препоръчително е да ядете мандарини сутрин и следобед - преди 15:00 часа. Приемането на цитрусови плодове вечер може да предизвика киселини и дори чревни проблеми.
Напомняме ви, че мандарините, както и другите цитрусови плодове, е най-добре да се консумират отделно от други продукти, особено мляко, месо и риба, тъй като комбинацията може да предизвика повишено образуване на газове.
Цитрусовите плодове не са подходящи за хора, страдащи от стомашно-чревни заболявания, като гастрит, панкреатит, хепатит, както и проблеми с бъбреците, тъй като киселините, съдържащи се в плодовете, могат да провокират обостряне на тези заболявания.
Вижте също така в нашата галерия за какво са полезни корите на мандарините:
Прочетете още:
- За какво трябва да внимаваме, когато купуваме мандарини?
- Не изхвърлайте корите на мандарините - ето какви са ползите от тях
- Внимание! Преяждането с този плод е опасно за здравето