Пътувай с Edna.bg: Йордания - земя на екзотични приключения и мистични преживявания

Светла Тодорова

Пустинни пейзажи, бедуински лагери, препускащи камили, мистична Петра, Мъртво море и арабска екзотика… един различен свят, магически привличащ със своите библейски земи и древна история, разказваща за хилядолетни цивилизации.

Какво ще ви впечатли в Йордания? Всичко, защото е… различно, непознато и предизвикващо желание за екзотични приключения и мистични преживявания.

Предвид летните горещини в страната и температури, които могат да ви оставят без дъх, най-подходящият период за посещение са пролетните или есените месеци, когато градусите навън са приятни за разходка. Имайте предвид, че повечето топ забележителности, които ще посетите, са изцяло под парещото слънце и сянка трудно се намира, да не кажем изобщо. Територията на страната е около 90% пустиня и зеленина, или каквато и да е растителност, на места почти липсва. Съобразете се и със свещения за мюсюлманите месец Рамадан (или Рамазан, датата на който се променя всяка година), тъй като ще ви ограничи откъм хранене, пиене и пушене на открито. Уважавайки религията и културата на местните, през този период трябва да сте особено внимателни към облеклото и поведението си.

Йордания
Снимка: iStock

Влизането в Йордания през Акаба не изисква виза (за разлика, ако кацате в столицата Аман, визата ще ви струва около 100 лв), което е голямо удобство и съответно отправна точка на пътешествието из Йордания. Акаба е градът, който създава първите впечатления от страната. Малък пристанищен и курортен град, развиващ се с бързи темпове заради нарастващия туризъм. Множество хотели, палми, ресторанти, оживени улици и търговци, приканващи гостите на града да пазаруват, градски плаж, на който хора по бански няма как да видите, тъй като са основно местни. Туристите предпочитат частните плажове на хотелите, които предлагат луксозна и модерна обстановка. Може да пробвате Saraya Aqaba Beach Club, луксозен оазис, предлагащ хотелска част, басейни, плаж, бар и ресторанти, в близост е и голям аквапарк за малчуганите.

На около час път от Акаба се намира забележителната червена пустиня Вади Рум

Това е място, което задължително трябва да посетите и преживеете, било то с разходка с джипове, яздене на камили, катерене по скалите или нощувка в бедуински лагер. Ако искате да знаете как вероятно изглежда Марс, това е мястото. Не случайно я наричат лунната пустиня и не случайно е избирана за естествен декор на суперпродукции като „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“ „Марсианецът“, „Лорънс Арабски“, „Трансформърс“, „ Прометей“ и други. 

Йордания
Снимка: Личен архив

Пейзажите, които се разкриват са магически – безкраен червен пясък, високи скали, които вятърът е издълбал и оформил в причудливи форми, набатейски надписи и скални рисунки, които ви връщат назад във времето. Залезът е магически във Вади Рум. Местните бедуини предлагат разходка с камили до място където може да се съзерцава и снима. Залязващото зад червените скали слънце на фона на стадо камили и бедуини е преживяване, което не трябва да се пропуска. Нощувка сред пустинята, както и традиционно приготвената от бедуините вечеря – дълбоко вкопан в пясъка цилиндър пълен с агнешко, пилешко месо, ориз и зеленчуци, готвени бавно, часове наред в топлината на пясъка - са също толкова вълнуващи и запомнящи се.

И след това се отправяме към Петра... мечта за всеки един пътешественик! 

Скалният град ( Петра означава-„камък“, „скала“) е изключително впечатляващ и не случайно е топ забележителността на Йордания. Място, което посреща приблизително 5000 туриста дневно. Със сигурност ще ви трябват ден или два, ако искате да обходите цялата местност и да присъствате на нощна Петра – светлинно музикално шоу и над 1000 свещи озаряващи мистично „Съкровищницата“, гробницата на могъщ набатейски цар. 

За да стигнете до нея обаче, първо трябва да минете през прохода Сик. Дълъг около километър, проходът е не по-малко впечатляващ от Скалния град. Високите отвестни скали и тесният криволичещ път постепенно ще ви разкрият така очакваната, внушителна фасада на съкровищницата „Ал Хазне“.

Йордания
Снимка: Личен архив

Изсечената в скалата гробница е внушителна с размерите си, пищно украсена с колони, орнаменти и различни изображения, шедьовър на набатейската цивилизация. Желанието да надникнеш зад тези колони, да влезеш вътре и да разгледаш е огромно, но за съжаление забранено за посетителите. В дясно от гробницата тръгва път към останалата част от комплекса – владетелски гробници, огромен амфитеатър, сергии, кафенце за отдих. Пригответе си дребни пари за бакшиши. За една от най-популярните и известни снимки на „Съкровищницата“ отвисоко, ще ви трябват 5-10 долара, които местните си искат, за да ви качат на място, откъдето да снимате. Пробвахме да тръгнем сами нагоре, но ни спряха. За да избегнете разправии, дайте бакшиш или снимайте от другаде.

Йордания
Снимка: Личен архив

Град Мадаба и църквата „Свети Георги“ са друга спирка, която може да направите в Йордания. 

Наричат Мадаба града на мозайките, заради многото запазени мозайки от римско, византийско и омаядско време. Най-популярната мозайка в Мадаба, датираща от VI век, е в църквата „Свети Георги“. Намира се на пода на църквата и представлява древна карта изобразяваща Светите земи. Около църквата има приятна търговска зона за разходка, кафе и пазаруване на сувенири.

На 10 км. От Мадаба е планината Небо, свещенно място за християни, евреи и мюсюлмани, от което според бибилията Моисей е видял Обетованата земя и мястото, където се предполага че е гробът му. 

На върха на планината има красива църква, изградена върху останки от древен храм и манастир. Църквата днес е собственост на Францисканския орден, който дълги години влага средства и изследва региона. Съхранените мозайки в църквата са истинско произведение на изкуството. През 2000г. мястото е посетено от папа Йоан Павел II, който в името на мира засажда маслиново дръвче в градината на комплекса. Още при входа се издига мемориал, който е построен в негова чест. На върха ще видите и още един грандиозен монумент – жезълът на Мойсей, дело на италианския скулптор Джовани Фантони. Панорамната гледка, която се разкрива от върха на планината към долината на река Йордан и Мъртво море, е повече от величествена. При ясно време може да се види и Йерусалим. Мястото разкрива с пълна сила суровата природа на Йордания и абсолютно заслужава вниманието ви.

Йордания
Снимка: iStock

Мъртво море – забележително място и най-ниската точка на земята

Уникално е усещането да стоиш над водата и да не потъваш. Вземете си с вас книга или списание и се отпуснете на повърхността, имитирайки четене, получават се уникални снимки. Естествено не пропускайте да се намажете с кал, лечебните свойства на мястото са всеизвестни и много туристи пътуват единствено и само заради лечебната сила на това мъртво езеро.

Йордания
Снимка: Личен архив

Ако имате време, посетете и Аман. 

Столицата си заслужава и предлага екзотика и впечатления от една различна култура и начин на живот. Задължително опитайте местното кюнефе, приготвят го с козе сирене, кафето на пясък, хумусът разбира се, храната като цяло е вкусна и разнообразна. Ако питате за алкохол по нощните заведения обикновено казват, че не сервират, но сядайки в заведението се оказва, че може да пиете вино или твърд алкохол, просто питайте. 

Йордания
Снимка: Личен архив

Местата, които може да посетите в столицата са - Цитаделата, от която се разкрива страхотна панорамна гледка към града, археологическият музей, Римският амфитеатър, местният пазар, магазините за подправки.

Йордания е страхотно преживяване и дали ще предпочетете плажа и почивката, или ще обиколите туристическите места, които сте си набелязали, няма да останете разочаровани. Топлият климат, слънцето и екзотиката на страната, ще ви заредят за дълго време с положителна енергия и емоции!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти