В името на красотата: Кога и защо жените започнаха да се бръснат

Бръсненето на космите по тялото ви може да ви се струва като част от обичайната ви рутина под душа, но преди време обезкосмяването не е било непременна норма за дамите и културната еволюция на обезкосмяването, особено в западните общества, е история, за която всички трябва да сме образовани.

Културното очарование от голите обезкосмени тела на жените е нещо сравнително ново и ако сте мислили, че бръсненето е „просто това, което правим“, помислете отново.

Обезкосмяването само по себе си не е нова концепция. Всъщност жените са премахвали космите по телата си от векове. Жените в древните египетски, римски и индийски култури са били подлагани на практики за обезкосмяване, подобни на днешните.

Странната история: Как са се обезкосмявали жените през вековете?

Датиращи от 3000 г. пр. н. е. (!), първите бръсначи, направени от миди, са били използвани от жени за бръснене на космите по главата и пубиса. Египтяните също премахваха космите с восъци на основата на захар, също като при съвременните практики за кола маска.

Около шести век пр.н.е. доказателствата за обезкосмяване сред римляните сочат множество инструменти като пинсети, пемза и депилатоари (кремове/лосиони за обезкосмяване). За римляните окосмяването по тялото е белег за класа: колкото по-престижно е мястото в обществото, толкова по-малко коса се очаква да има.

През Средновековието жените от елизабетската епоха направили крачка напред в практиките за обезкосмяване и започнали да махат космите по лицето си. Кралица Елизабет I инициирала тази тенденция в опит да създаде по-дълго изглеждащо чело - жените дори премахвали изцяло веждите си! Развитието на индустрията за красота продължава от този момент и насърчаването, дори очакването, жените да премахват космите по тялото си, за да изглеждат по-привлекателни и по-чисти, започва през тези векове.

Без съмнение е очарователно да се разбере, че епилацията има място в световната история, въпреки че повдига въпроса за днешните практики и очаквания, предположения относно пола и чистотата и динамиката между пола и космите по тялото.

Индустрията за красота насърчава жените да премахнат почти цялото си окосмяване по тялото, за да не изглеждат мръсни, непривлекателни или недостатъчно женствени. Реклами за продукти за епилация показват жени, които бръснат гладките си крака, които вече са обезкосмени - зрителите всъщност никога не виждат на екран как космите се бръснат! Въпреки че тези реклами просто показват продукти, те също така популяризират един доста тесногръд възглед за красотата. Жените в реклами като тези свързват личното си щастие с дължината на космите на краката си. 

бръснене обезкосмяване
Снимка: iStock

Космите по тялото не са нещо, от което трябва да се срамувате, нито пък са средство за мотивация да принудите някого да премахне своите от неудобство. Индустрията за красота е пълна с компании, които обещават да ви накарат да се чувствате по-секси, когато нямате окосмяване по тялото. Въпреки че може да изглежда тривиално или лесно за пренебрегване, общественият натиск за премахване на доказателства за окосмяване по тялото може да бъде изключителен. Нещо повече, жените са социализирани да се чувстват уверени, когато имат обръснати крака и да се чувстват мръсни, когато не са обръснали бикини линията си няколко дни.

Все пък стъпки в обратната посока вече се правят. През юни 2018 г. компанията за бръсначи Billie дебютира с реклама на жени, които наистина бръснат космите си. Техният слоган гласи „Косми: всеки ги има – дори жените. Светът се преструва, че не съществува, но съществува. Проверихме.” Редица известни личности, сред които Джулия Робъртс и Рейчъл МакАдамс пък спокойно са се показвали с необръснати подмишници на официални събития и по страниците на модни списания. 

И за финал: не трябва да забравяме, че все пак космите по тялото съществуват с причина – еволюционна причина, ако трябва да бъдем по-точни. Неразумно е да мислим, че статуквото на обезкосмяването може да бъде напълно обърнато, нито пък е необходимо да бъде напълно обърнато. Това, което можем да направим, е да започнем да приемаме както нашите, така и чуждите косми по тялото.

Странната история: Как са се обезкосмявали жените през вековете?

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти