Създадено за FIAT

Урок по стил на пътя от Италия: Няма как да останеш незабелязана

Урок по стил на пътя от Италия: Няма как да останеш незабелязана
Снимка: iStock/Getty Images

Италия винаги е била символ на стил, изисканост и безгрижие. A итaлианските жени са известни със своята непринудена елегантност и умението си да се наслаждават на живота.

Ако искате да въплътите този дух на своите летни пътешествия, тук ще ви дадем няколко съвета как да бъдете истинска италианка, докато пътувате. От избор на тоалети и локации, през дегустация на местната кухня, съвети как да пиете кафето си, че и какво да направите, ако ви поканят на гости в Италия, научете с нас:

Гардеробът и куфарът: Как го правят италианките?

Нека ви разкрием тайните за постигане на този шикозен италиански външен вид. Шикът на дамите от Рим, Флоренция, крайбрежието на Амалфи и всички райони между тях се гради на няколко основни фактора.

В Италия жените, носещи едноцветни дрехи, създават усещане за шикозен, балансиран, семпъл и изискан външен вид. Италианките разбират силата на монохромния аутфит и независимо дали е елегантен изцяло черен ансамбъл от Милано или чисто бяло облекло от амалфийското крайбрежие, важно е просто да се комбинират различни текстури.

Снимка: iStock/Getty Images

Резултатът е стилен външен вид, който никога не излиза от мода. Разбира се, това, че пътувате, не означава, че не следва да помислите и за аксесоарите. И ето тук се крие разковничето. Дамите в Италия са експерти в модните аксесоари – без усилие превръщат семплото облекло в истински хит, добавяйки само един детайл към аутфита си.

Те имат умение да подбират точните елементи – независимо дали става дума за класическа кожена чанта, чифт смели обеци, слънчеви очила или копринен шал – за да добавят нотка индивидуалност и усет. Тяхната тайна? Баланс и финес. Те знаят, че правилните аксесоари могат да трансформират визията, създавайки усещане за елегантност без усилия, която е уникално италианска. Това внимание към детайла ги отличава, показвайки, че и най-малкият аксесоар може да окаже голямо влияние. Затова не ви трябва куфар, пълен с дрехи, а само няколко в комбинация с многообразие от стилни аксесоари.

Кафето в култ! И има защо!

Културата на италианското кафе всъщност е доста уникална.

Снимка: iStock/Getty Images

Първото нещо, което трябва да знаете е, че кафетата на млечна основа обикновено се консумират само сутрин със закуска. Има няколко теории защо това е така... Някои хора казват, че това е така, защото пиенето на мляко след хранене ще причини болки в стомаха. Други казват, че просто се основава на старата традиция млякото да се пие веднага щом млекарят го достави, за да не се развали. Какъвто и да е случаят, повечето хора не биха се осмелили да си поръчат капучино следобед.

Второ, баристите ще очакват да изпиете кафето си на бара. Ще откриете, че повечето кафета са много по-малки, отколкото сте свикнали, така че е лесно да ги изпиете на няколко глътки. Тъкмо да се снабдите с дозата енергия за следващия етап от пътуването.

Добрата храна е в основата на добрия живот

Ако искате да видите истинската Италия, трябва да се разровите в обичаите и традициите около италианската кухня. „Италианска храна“ обаче е малко погрешно название. В действителност, където и да отидете в Италия, ще откриете различия както в храната, така и в традициите. Така че италианската храна във Венеция напълно се различава от това, което ще намерите в Сицилия, да кажем.

Снимка: iStock/Getty Images

Типичните ястия и културни практики всъщност се различават доста от Северна до Южна Италия. Основна причина за уникалната храна във всеки регион е разликата в климата и сезонността. Италия е много непреклонна по отношение на DOP (Denominazione di Origine Protetta) - което се превежда като защитено наименование за произход; по същество те гарантират и защитават, че продуктите са местно отгледани и опаковани.

Когато става въпрос за поръчка на обяд или вечеря, ще намерите няколко опции. Важно е да имате предвид, че италианските ястия рядко са само едно голямо ястие. Вместо това местните жители са склонни да поръчват храната си на курсове - много, много курсове!

Ще откриете и че традиционните италиански тестени ястия не включват месо (освен ако не сте на север, където рибата е често срещана). Спагети с кюфтета ще бъдат трудни за намиране, както и фетучини алфредо и пиле пармезан.

Снимка: iStock/Getty Images

Ако отидете на гости в италианско семейство

А ако имате късмета да бъдете поканени в италиански дом на вечеря, трябва да имате предвид няколко дребни елемента от етикета. Най-общо казано, най-добре е да се храните със същото темпо като вашия домакин, а оставянето на много храна в чинията ви се счита за знак, че храната не ви е харесала. Неделният обяд е важно хранене в календара на всеки италианец. Ако получите покана, донесете десерт. Всичко от местната пекарна или джелатерия, което да споделите с останалите, се оценява високо.

Една страна за разглеждане на колела

Италия е невероятен избор за пътешествие с кола не само заради някои от най-живописните гледки и места в Европа, но и поради невероятната гъвкавост и многообразие от маршрути.

Снимка: iStock/Getty Images

Въпреки че местните обичаи за шофиране може да са малко по-различни от това, с което сте свикнали, важно е преди всичко да се чувствате уверени в шофьорските си умения. Италианските шофьори сменят лентите бързо, темпото е наистина високо и често ще срещате скутери, които се движат между колите. Твърди се, че най-добрите месеци за пътуване са април, май, юни, септември и октомври.

През пролетта ще намерите добър баланс между туристическия поток и времето. Април обикновено има както дъжд, така и слънце, за май и юни можете да очаквате предимно ясно небе.

Снимка: FIAT

Есента носи със себе си цветния дисплей на променящия се сезон и края на туристическия сезон. Докато местните жители се връщат към ежедневния си ритъм и работното време се съкращава на много места, може да се насладите на по-бавното темпо и по-автентичното усещане на местния живот.

А деветте кътчета, които обезателно да видите?

Ако търсите скрит скъпоценен камък с по-малко туристи, Пиемонт е чудесен избор. В североизточната част на Италия ще намерите многостранния пристанищен град Триест. Големият път на Доломитите, Чинкуе Тере, Тоскана, Сицилия, Амалфийско крайбрежие, Езерото Комо правят перфектния списък според нас.

Изборът на стилен автомобил, който обединява вечност, мода, технология и стил

Италия винаги е била символ на стил, мода и емоция. И защото искаме напълно да се слеем с образа на италианската жена по време на път, няма как да не изберем и автомобил, който е икона на италианския стил и никога няма да излезе от мода.

FIAT 500 категорично е символ, обединяващ вечна красота, модерни технологии, италиански стил. И привлича от пръв поглед. Исторически това се дължи на гениалната интуиция на легендарния дизайнер Данте Джакоза - великан от една епоха, в която инженерите са били едновременно и дизайнери. Автомобилът е пуснат на пазара през юли 1957. Впоследствие той се превръща в любимо средство за придвижване в тесните улички на италианските градове, което пък го превръща в „народна кола“.

Снимка: FIAT

Амбициозната стратегия за развитие превръща FIAT в абсолютна класика, а обновяването на гамата със страхотните цветове дава усещане за модернистична визия. Съвременните модели на харизматичния автомобил правят голяма стъпка напред по отношение на технологиите. FIAT 500 е компактен, икономичен и модерен, перфектен както за дълги разстояния, така и за тесни италиански улички. Хибридният FIAT 500 идва с различни технологични функции, за да ни помогне да шофираме по-безопасно, като има 3 основни пакета:

Пакет Style

Ако държите изцяло на стила, този пакет е идеален за вас. Разполага с хромирани огледала, затъмнени задни стъкла, хромирани лайсни на праговете и алуминиеви джанти.

Снимка: FIAT

Пакет Tech

Ако сте почитателки на технологиите, това е един чудесен избор. Има най-модерната технология, интегрирана в едно превозно средство, разполага с навигационна система, автоматичен климатик, 6 тонколони и 7” дигитален TFT дисплей.

Пакет Comfort

Тук от марката събират всичко заедно в уникален дизайн, за да се насладим на пътуванията си възможно най-удобно. Задна седалка, делима в съотношение 50/50, отопление на огледалата, задни паркинг сензори, фарове за мъгла, сензор за дъжд и за светлина са част от елементите, които ни даряват комфорт по време на пътуване.

Снимка: FIAT

А сега от FIAT имат и чудесна лятна кампания, която ни кара не просто да мечтаем за незабравимо приключение, но и да го реализираме. Вижте промоционалните им пакети за налични автомобили ТУК.

И за финал...

Италианските жени знаят как да се наслаждават на живота и да живеят бавно. Забавете темпото, отпуснете се и се насладете на всяка минута от вашето пътуване. Позволете си да се отпуснете, да се разходите без цел, да се полюбувате на гледката, хората, ведростта на отношенията между местните.

Италианците имат една страхотна философия за живота: La dolce vita, което в превод значи сладък живот. Италианската жена е вкус, вятър, ухание, любов, темперамент. Тя е емоция. Изберете La dolce vita за свое състояние на духа. И се потопете в магията.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти