Сезонът на червеното вино е тук и ароматната напитка ще бъде неразделна част от всяка празнично събиране. За тази напитка знаем, че е богата на антиоксиданти, но дали тази полза може да надхвърли вредите, които всеки алкохол (в това число и виното) може да нанесе на тялото? Какво е мнението на д-р Джоузеф Меркола? "Съществува т.нар. френски парадокс. Става въпрос за наблюдение от 80-те г. на миналия век, когато се забелязва, че французите страдат по-рядко от сърдечни заболявания, въпреки че се хранят с високомазнинни продукти. Хипотезата беше, че ключът е именно в червеното вино, което действа защитно. Това доведе до години проучвания върху червеното вино и в частност на ресвератрола в него", разказва той, цитиран от RealSimple. И именно заключенията върху изследването на ресвератрола във виното води до репутацията на напитката, която тя носи и до днес.
"Актуалните проучвания обаче показват, че няма такова нещо, като безопасно количество алкохол, който да бъде консумиран", подчервата докторът. По думите му дори малките количества вредят на тялото и увреждат ДНК. Това е заради етанолът, който носи изключително много вреди на здравето. Какви са останалите рискове при консумацията на алкохол?
Карциногени
Това са вещества, които насърчават канцерогенезата - процесът по образуване на рак. Когато етанолът влезе в тялото, той се превръща в ацеталдехид. А той е мутаген, който уврежда ДНК и повишава риска от рак.
Пречи на работата на невротрансмитерите
Дори и краткосрочната консумация на алкохол има голямо въздействие върху нашите невротрансмитери (които помагат да се определи настроението ни). Тъй като алкохолът е депресант, консумацията на алкохол причинява дисбаланс между инхибиторната и възбуждащата невротрансмисия. Така че, дори и да ви е весело, докато пиете, вашата когнитивна функция всъщност изпитва обратния ефект.
Увеличава възпалението
Досега вероятно сте чували за това как алкохолът може да увеличи възпалението - особено когато се консумира в големи количества. Консумацията на алкохол може да причини възпаление в червата и на кожата; а тъй като червеното вино е вазодилататор, то е особено възпалително.
Влошава съня
Докато няколко чаши червено вино може да ви помогнат да заспите първоначално, те могат да развалят качеството на съня ви. Консумацията на твърде много алкохол преди лягане може да намали времето във фаза REM и да изостри проблемите със съня.
Прочетете още:
-
4 диетични храни, от които всъщност качваме килограми
-
Истината за кетонната диета или защо е важно да прилагаме лечебния глад
-
Плодовете и зеленчуците на зимата или какво е добре да ядем през студените месеци