Какво задължително трябва да присъства на трапезата ни за Петровден

На 29 юни православните християни празнуват Петровден. 

 Ето кой има имен ден и какви са обичаите за деня

Днес приключват Петровите пости, които са започнали в неделята на Петдесетница. Обикновено Петровият пост е около 2 седмици и се изпълнява, за да бъдат почетени всички християни, които са били подложени на гонения.

Петровият пост не е толкова строг като Великденския и Коледния и на него се разрешава консумацията на риба и морска храна, както и на храни с животински произход като мляко и яйца, разказват от Gotvach.bg.

Петровското пиле е едно от задължителните блюда, които традиционно трябва да присъстват на всяка християнска трапеза за Петровден.

За ястието са ви необходими 1 пиле, 125 г масло, 1 ч.л. червен пипер, чубрица, сол и черен пипер на вкус. Пилето се изчиства, измива, поръсва се с черен и червен пипер и се посолява отвън и отвътре. Пече се до зачервяване, като се залива с малко топла вода или бира.

Как да приготвим пиле по 11 различни начина

За празника се приготвя и специален обреден хляб, наречен колак. В различните региони в България рецептите за хляба са различни. Задължителните продукти за приготвянето му обаче са брашно, яйце, мая, сол, захар и олио.

От този хляб се занася в църквата, за да бъде осветен. 

На Петровден в храма се носят и ранните ябълки, наречени петровки. Тъй като ябълката символизира райската градина, се вярва, че осветеният плод ще помогне на мъртвите близки да влязат в Рая. 

Вижте нашите вкусни предложения с ябълки:

🍏 Ябълкова сандвич торта

🍏 Кростата с ябълки и череши

🍏 Мъфини с ябълки и конфитюр от ревен

🍏 Тарт с фламбирани ябълки и сливи

🍏 Сандвич с извара и ябълки

6 ползи за здравето, ако ядете по една ябълка на ден

Овчарската торта или наричана още Бял мъж е сред традиционните ястия за Петровден.

Тортата се приготвя от мляко, захар, сирене и брашно. Сиренето трябва да бъде прясно, меко и безсолно. Задължително е и сиренето, и млякото да са овчи. Десертът е бял на цвят и в някои краища се нарича сиромашка торта. Освен че е много вкусна, тортата е и много полезна.

Тъй като от Петровден започва работата по полето, белият десерт се приготвя, за да има бяло брашно след жътвата.

Шест места в България с тайнствени легенди за любовта

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти