На 14 октомври според народните вярвания се посреща Зимния Петковден. На този ден се почита паметта на света Петка Търновска и в нейна чест се приготвя специален обреден хляб.
В народните вярвания Света Петка се приема като покровителка на семейството, дома, раждането и децата, заради което се приготвят специални курбани и пити.
Една от питите се нарича на Света Петка и е задължително цялото семейството да се преклони пред нея три пъти, преди да седнат на трапезата. Хлябът и къщата се поръсват със светена вода, за да благословят цялото домочадие.
Обредната пита се поставя върху мъжка риза, а до нея се поставят паничка със сол и чаша вино. На някои места намазват питката за Петковден с мед. Хлябът трябва да се разчупи от най-възрастната жена в семейството.
На днешния ден жените раздават питки, за да може животните, чийто разплод започва от днес, да се родят здрави.
Днес според народните вярвания се слага краят на земеделската работа, като привършва есенната сеитба и се събира тазгодишната реколта.
Ето какво още трябва да присъства на масата за Петковден:
Още за четене:
- Идеи за вечеря: любими български гозби
- Като едно време: Тайните на баба за вкусни гозби и запръжки
- Като едно време: 7 рецепти за бързи и апетитни манджи на котлон
- С вкус на зима: 10 апетитни рецепти за любимите ни сарми
- С аромат на печени чушки и детство: 3 рецепти, които ще ви накарат да си оближете пръстите
- 10-те най-вкусни и обичани български ястия
- Като в детството: 5 рецепти за любими български закуски