Топла вода: Защо китайците обичат толкова да я пият?

В Китай отдавна се смята, че пиенето на топла вода е едно от най-важните неща за доброто здраве. Пие се навсякъде от всички жители. Каква е реалната полза от подобен навик? И струва ли си да го въведете в живота си?

Народът на Китай винаги е бил известен със завидното си дълголетие, защото знае тайната за поддържане на добро здраве. Една от тях е редовното потребление на топла вода. Заедно с диетологът и специалист по медицина Инна Кононенко решихме да разберем какво мисли медицината по този въпрос.

7 причини да пиете топла вода всяка сутрин

Всички отдавна знаем, че човек е 60% вода. Лимфата се състои от 98% вода и е един вид "канализацията" на тялото. Ако в нея не постъпва достатъчно вода, токсините просто спират да се отделят и започват да задръстват тялото. Кръвта се състои от 98% вода, мускулите – 75%, а костите - 25%. Изводът е един - абсолютно всички системи на тялото по един или друг начин се състоят от вода. Ето защо е изключително важно да поддържате водния баланс и да пиете достатъчно добра, чиста вода. Потребността на един възрастен човек на ден е 2-3 литра (в зависимост от височината, теглото, здравословното състояние и др.).

Защо да пием гореща вода?

Ползи и вреди от пиенето на вода с лимон всеки ден

Горещата вода ускорява обмяната на веществата и подобрява секрецията на стомашен сок и отделянето на жлъчката, т.е. стартира работата на стомашно-чревния тракт. Пиейки гореща вода, вие помагате за премахване на токсините и вредните вещества от тялото, а това от своя страна помага на тялото да поддържа нормалните си функции по-дълго, да остане младо и здраво.

В Китай смятат, че повечето заболявания са свързани единствено с хипотермия. Ето защо те започват да лекуват всяка настинка, като пият обикновена гореща вода. Пиенето на топла течност наистина има положителен ефект върху състоянието на дихателната система на човешкото тяло и насърчава по-бързото отстраняване на слуз и храчки. Освен това при тежка настинка температурата се повишава и тялото започва да отделя пот, а пиенето на много гореща вода бързо възстановява загубата на воден баланс в тялото.

Как да си приготвим оризова вода за дълга и здрава коса

Друго полезно свойство на топлата вода е, че тя помага бързо да се отървете от стреса и преумората. Ако комбинирате използването на гореща вода с водни процедури, тялото ще се върне към нормалното много по-бързо. Горещите вани помагат в борбата с безпокойството и безсънието. Това се обяснява съвсем просто: поради затоплящия ефект кръвоносните съдове се разширяват, кръвното налягане се повишава и мозъкът започва да получава повече кислород, което от своя страна е много полезно за умореното тяло.

Освен всичко друго, пиенето на гореща вода помага за укрепване на имунната система на организма и повишава устойчивостта му към болести и вируси.

Невероятните ползи на медената вода за здравето

Как да пием гореща вода правилно?

Започнете сутринта си с чаша гореща вода. Това ще помогне да активирате не само стомаха, но и тялото като цяло. Водата трябва да е с подходяща температура (40-60 градуса). По-добре е да пиете алкална вода, тоест с pH 8,8-9,2.

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти