Всяка есен, малко след прибиране на реколтата, се пуска прясно и плодово Божоле нуво. Предназначено за незабавна консумация, Beaujolais nouveau е вино, което е най-добре да се сервира леко охладено. Ако все още не познавате това емблематично вино, опитайте го този ноември. Екипът на Edna.bg препоръчва силно.
А какво точно представлява това младо вино, как да му се насладите напълно и с какви храни е добре да бъде консумирано, вижте:
Малко история
Beaujolais nouveau се прави от грозде Gamay, отглеждано във френския регион Beaujolais, Appellation d'Origine Contrôlée (AOC), разположен в Североизточна Франция близо до Лион. Вината, произведени от гаме, отглеждани извън района на Божоле, не могат да бъдат етикетирани като Божоле нуво. Регионът е добре известен и с традиционните си вина Cru Beaujolais, които също се правят от същото грозде, но са съвсем различно вино.
Beaujolais nouveau попада в категория вина, наречена vin de primeur, които са вина, които се продават през същата година, в която са произведени. Традиционно гроздето се бере ръчно. Beaujolais nouveau се произвежда чрез ферментация на цели плодове, наричана още въглеродна мацерация. Този процес запазва свежите и плодови качества на виното, без да извлича горчивите танини, открити в кожата на гроздето. Виното се прави и консумира, за да отпразнува края на реколтата и се пуска на пазара третия четвъртък на ноември всяка година.
Вкусов профил
Beaujolais nouveau е френско вино, произведено от сорта грозде Gamay. С наситен лилав цвят, виното има живи и плодови аромати и нотки на вишна, малина, ягода, грозде и банан. Виното е сочно и свежо, благодарение на въглеродната мацерация и повече или по-малко напомня на наистина добър гроздов сок за възрастни. За разлика от някои други таниново червени вина, виното не е предназначено да отлежава; -по-скоро е предназначено да се консумира при освобождаване. Липсва му сложността на отлежало вино, вместо това изразява свежи първични вкусове на червени плодове и горски плодове. Освен това му липсва таниновата нотка на други червени вина, поради което не старее добре - или изобщо. Без танини Божоле Нуво няма структурата, необходима за задържане повече от няколко месеца.
Пийте виното Beaujolais Nouveau охладено и прясно
Това сочно червено вино е най-добре да се сервира охладено, при около 13°C. При тази температура плодовите нотки избухват в небцето ви, оставяйки го жужащо и освежено. За да стегне Beaujolais nouveau до температура, поставете го в хладилника за около 20 минути преди сервиране. След това извадете тапата и изсипете. Няма нужда да позволявате на виното да диша, както бихте направили с други червени вина, нито е необходимо да го аерирате или декантирате. Това не е бутилка, която да скриете за някаква специална вечеря на далечна, неизвестна дата. Искате да пиете Beaujolais nouveau прясно, докато все още е пълно с живи, изобилни червени плодове.
Храни за съчетаване
Beaujolais nouveau е доста универсално вино, когато става въпрос за храна. Помислете за дъски за колбаси, пълни с бри с тройна сметана, тръпчиво десертно грозде, твърд салам и чевър, напоени с компот от боровинки. Уютни ястия като картофено пюре с масло, пай с пилешко месо и мак със сирене също са страхотно допълнение. Тъй като Beaujolais Nouveau не е силно таниново, то също е страхотно освежаващо охладено червено, когато се консумира без храна.