Тези вечери опитайте Beaujolais nouveau. Ето как точно

Beaujolais nouveau
Снимка: iStock

Наталия Такова-Мазгарева

Всяка есен, малко след прибиране на реколтата, се пуска прясно и плодово Божоле нуво. Предназначено за незабавна консумация, Beaujolais nouveau е вино, което е най-добре да се сервира леко охладено. Ако все още не познавате това емблематично вино, опитайте го този ноември. Екипът на Edna.bg препоръчва силно.

А какво точно представлява това младо вино, как да му се насладите напълно и с какви храни е добре да бъде консумирано, вижте:

Малко история

Beaujolais nouveau се прави от грозде Gamay, отглеждано във френския регион Beaujolais, Appellation d'Origine Contrôlée (AOC), разположен в Североизточна Франция близо до Лион. Вината, произведени от гаме, отглеждани извън района на Божоле, не могат да бъдат етикетирани като Божоле нуво. Регионът е добре известен и с традиционните си вина Cru Beaujolais, които също се правят от същото грозде, но са съвсем различно вино.

Beaujolais nouveau попада в категория вина, наречена vin de primeur, които са вина, които се продават през същата година, в която са произведени. Традиционно гроздето се бере ръчно. Beaujolais nouveau се произвежда чрез ферментация на цели плодове, наричана още въглеродна мацерация. Този процес запазва свежите и плодови качества на виното, без да извлича горчивите танини, открити в кожата на гроздето. Виното се прави и консумира, за да отпразнува края на реколтата и се пуска на пазара третия четвъртък на ноември всяка година.

Beaujolais nouveau
Снимка: iStock

Вкусов профил 

Beaujolais nouveau е френско вино, произведено от сорта грозде Gamay. С наситен лилав цвят, виното има живи и плодови аромати и нотки на вишна, малина, ягода, грозде и банан. Виното е сочно и свежо, благодарение на въглеродната мацерация и повече или по-малко напомня на наистина добър гроздов сок за възрастни. За разлика от някои други таниново червени вина, виното не е предназначено да отлежава; -по-скоро е предназначено да се консумира при освобождаване. Липсва му сложността на отлежало вино, вместо това изразява свежи първични вкусове на червени плодове и горски плодове. Освен това му липсва таниновата нотка на други червени вина, поради което не старее добре - или изобщо. Без танини Божоле Нуво няма структурата, необходима за задържане повече от няколко месеца.

Пийте виното Beaujolais Nouveau охладено и прясно

Това сочно червено вино е най-добре да се сервира охладено, при около 13°C. При тази температура плодовите нотки избухват в небцето ви, оставяйки го жужащо и освежено. За да стегне Beaujolais nouveau до температура, поставете го в хладилника за около 20 минути преди сервиране. След това извадете тапата и изсипете. Няма нужда да позволявате на виното да диша, както бихте направили с други червени вина, нито е необходимо да го аерирате или декантирате. Това не е бутилка, която да скриете за някаква специална вечеря на далечна, неизвестна дата. Искате да пиете Beaujolais nouveau прясно, докато все още е пълно с живи, изобилни червени плодове.

Beaujolais nouveau
Снимка: iStock

Храни за съчетаване 

Beaujolais nouveau е доста универсално вино, когато става въпрос за храна. Помислете за дъски за колбаси, пълни с бри с тройна сметана, тръпчиво десертно грозде, твърд салам и чевър, напоени с компот от боровинки. Уютни ястия като картофено пюре с масло, пай с пилешко месо и мак със сирене също са страхотно допълнение. Тъй като Beaujolais Nouveau не е силно таниново, то също е страхотно освежаващо охладено червено, когато се консумира без храна.

Хороскоп за деня

12 дни до магията
12 дни до магията 12 дни до магията
Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти