Създадено за AHMAD Tea

Тайните на перфектната чаша чай

AHMAD
Снимка: AHMAD

На пръв поглед да пиеш чай не е толкова трудно. Заливаш шепа листенца с гореща вода, подслаждаш и след като поизстине малко, отпиваш. Да, но нищо просто на вид всъщност не е такова.

Изкуството да пиеш чай, но не само да го пиеш, а да му се наслаждаваш и да му позволиш да разгърне всичките си вкусови качества и ползи, се упражнява от хората вече няколко хилядолетия.

Всяка страна е развила свой маниер за пиене на чая, а и самият чай е различен – като начин на събиране и сушене, като произход, като вкус.

Ето защо се допитахме до една от най-големите и уважавани компании за чай в света – Ahmad, за да ни разкрият тайните на перфектната чаша чай, която тази есен може да ти донесе и награди. Сподели как ти пиеш своя чай тук и се регистрирай в томболата за награди.

А сега нека научим повече за няколко от най-популярните видове чай:

Зелен чай

Зеленият чай е една от най-популярните и древни напитки в света. И като казваме древни, говорим за наличие на данни за пиене на зелен чай хиляди години назад в историята на Китай. Той се произвежда от листата на растението Camellia sinensis, същото, от което се получава и черният чай.

Основната разлика между двата вида чай се крие в процеса на обработка – зеленият чай се загрява веднага след бране, за да се спре окисляването и да се запазят естественият му цвят, аромат и ценни хранителни вещества.

Зеленият чай е богат на антиоксиданти, които имат множество ползи за здравето: увеличава концентрацията и паметта, ускорява метаболизма, намалява риска от сърдечносъдови заболявания, укрепва имунната система и има противовъзпалителни свойства.

За да се насладите на всички ползи и вкусове на зеления чай, загрейте водата до 80 градуса и с 200 мл вода залейте чаена лъжичка чай. Оставете време на чая да разгърне вкусовите си качества и да обогати водата с полезни съставки. Това време не е много, между 1 и 3 минути.

Зеленият чай няма нужда от захар, защото се притъпява вкусът му. Можете да го обогатите с малко лимон и мед.

d
Снимка: AHMAD

Earl Grey – Аристократът на чайовете

Earl Grey е един от най-популярните видове чай в света, известен със своя уникален цитрусов аромат заради добавения бергамот. Името му идва от Чарлз Грей, британски министър-председател през 19 век, за когото се твърди, че е първият, който е пил този чай.

Като черен чай, Earl Grey съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат за укрепване на имунната система и да подпомогнат борбата със свободните радикали. Бергамотът пък се смята, че има успокояващ ефект.

Най-подходящото време от деня за Earl Gray е сутрин или следобед. Ако решите да го пиете като англичани, добавете към следобедния чай и малки сандвичи или кифлички с масло и конфитюр.

За да приготвите добре Earl Gray, водата трябва да е кипната до 100 градуса, а чаят да престои в чашата 3-5 минути – малко по-дълго от зеления чай.

Добавя се малко мед и лимон, но не и мляко, защото млякото не си подхожда с бергамота.

d
Снимка: AHMAD

Билков чай

Под краткото наименование „билков чай“ се крие цялата сила на природата и нейните билки, растения и плодчета, които тя е създала, за да помага на нас хората.

Билковите чайове са най-различни, като могат да са от една билка или смес с различно действие. Да вземем например детоксикиращият чай на Ahmad.

Той съдържа комбинация от розмарин, копър, листа от бреза, дива мента, корен от глухарче, глухарче, листа от коприва, корен от джинджифил и листа от сладка къпина. Той ефективно пречиства тялото от натрупаните токсини, тонизира, освежава и ободрява.

За да се възползвате от всички полезни свойства на билковия чай, трябва да спазвате препоръките за приготвяне на перфектна чаша чай.

Повечето билки се запарват с гореща, но не вряла вода (около 80-90°C). Прекалено високата температура може да разруши някои от полезните вещества. Времето за запарване зависи от вида на билката. Като цяло, по-деликатните билки се запарват за по-кратко време, а по-твърдите – за по-дълго. Използвайте стъклен или порцеланов съд, за да запазите аромата и вкуса на билките. Металните съдове могат да променят вкуса.

Най-добрият приятел на билковия чай е медът, но изчакайте водата да изстине малко преди да сложите лъжичка мед. Казват, че горещата вода унищожава полезните съставки в меда.

d
Снимка: AHMAD

Advertisement

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти