Всички помним колко хубаво ухаеше в кухнята на баба, когато бяхме малки. Бабите ни имаха вълшебната способност да правят най-вкусните си сгряващи душата гозби. А супите и чорбите са тяхната запазена марка.
Чорбите и супите се приготвят от най-различни продукти: месо, птици, зеленчуци, риби, варива, тестени изделия и плодове. И най-често се разделят на две - със запръжка и със застройка.
Със запръжка се правят някои от постните и местните чорби като: фасул чорба, леща чорба, зеле чорба, агнешка и телешка чорба.
Пилешките супи, супите с кълцано месо и др. спадат към супите със застройка.
Супите с добро качество се получават, когато супата се приготвя с бульон. За зеленчуковите супи се използва отварата, в която се варят самите зеленчуци, от които се приготвя супата. За супите с месо се използва бульонът от костите и месото. За рибните супи се използва бульонът, в който са варени самите риби.
Вижте в специалния ни списък по-долу как да приготвите идеалната бабина запръжка и застройка:
Прочетете още:
- Като едно време: 7 рецепти за бързи и апетитни манджи на котлон
- С аромат на печени чушки и детство: 3 рецепти, които ще ви накарат да си оближете пръстите
- Три любими бабини рецепти за бухтички от нашето детство
- 5 рецепти за любими български закуски
- 6 рецепти за тестени ретро закуски от едно време
- С вкус на детство: любимите ни български десерти от соца
- Как да приготвим любимите ретро пирожки