Да бъдеш и майка, и баща - историята на един мъж, загубил жена си прекалено рано

Да бъдеш и майка, и баща - историята на един мъж, загубил жена си прекалено рано
Снимка: BBC

Днес искаме да ви запознаем с Рио Фърдинант - футболист от Англия, бивш защитник на Манчестър Юнайтед.

В петък BBC излъчи предаване, в което футболистът разказа за загубата на съпругата си - преди 2 години тя загуби окончателно жестоката битка с рака и остави него и техните три деца. 

BBC избраха за име на проекта "Да бъдеш майка и баща" - съвсем точно описва ситуацията на футболиста. И не само неговата. Това се случва на милиони мъже всяка година и в по-голям процент от случаите те не знаят какво да направят, как да реагират... как да продължат живота си. 

В предаването Рио Фърдинанд разказва за смъртта на съпругата си Ребека. Агресивен рак на гърдата я уби за броени месеци едва на 34 години.

Бившият капитан на Англия и Манчестър Юнайтед признава, че е започнал да пие много и да разбира напълно хората, които търсят изход в самоубийството. "Преди ги мислех за някакви невероятни егоисти", разказва Рио във филма, "Но сега знам как се чувстват. Ако нямах цялата тази подкрепа от близки хора или моите деца, аз със сигурност щях да имам вдъхновението да го направя". 

Извън своите терзания Рио е разтревожен най-вече как понасят загубата трите им деца Лоренц - на 10 години, Тейт - 8, и Тия - едва на 5.

"Постоянно размишляват защо нямат майка. И аз нямам отговор", признава бившият футболист, "И тъкмо когато си помислил, че вече се справяш, идва вечерта. Децата си лягат, оставаш сам. Не може да заспиш,  но не искаш да мислиш повече за това. Слизаш по стълбите и започваш да се наливаш с бренди". 

 

#worldbookday my little ones have gone for it this morning!! The make up was on point too!!

A post shared by Rio Ferdinand (@rioferdy5) on

Според Рио мачо културата във футболните среди е направила всичко още по-трудно. "Седя си в спалнята и плача, но да говориш за чувствата е различно. Аз съм от школата на футболните съблекални. Аз бях затворен емоционално и смятах, че е слабост да показваш чувствата си".

Системата за подкрепа също се струвала неадекватна на Рио. "Когато бях утешаван, често си мислех: "Да, но на вас не се е случвало лично, нали?". Мислех си, че е като да те учи на шофиране някой без книжка. Но това беше моето невежество". Постепенно, Рио се научава да комуникира с децата, с хората, които му оказват подкрепа след загубата на партньора.

Той намира сили и за хумор в лентата. "Никога не бях правил обяд през живота си. И всичките тези задължения. Е, водил съм децата на училище, но набързо. Ставах 10 минути преди да тръгнат. Съпругата ми ги обличаше, приготвяше, аз просто шофирах. Когато направих всичко сам за първи път, закъсняха ужасно", откровен е Фърдинанд.

 

Throwback to being a tourist in Paris this summer at Euro 2016... unreal time! #TBT

A post shared by Rio Ferdinand (@rioferdy5) on

Рио се надява, че с изповедта ще помогне на мъже, които са загубили своя партньор: "За съжаление, нищо не може да бъде предвидено. Всеки се готви за бебе. Никой не мисли как би се справил със загубата".

А ето го и самото видео от BBC:

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти