Съвети от специалист: Защо е важно да ексфолираме кожата на тялото?

Идва лято. Идват разголените гърбове, мини роклите и разбира се безметежните дни край брега на морето по бански. И ако не всяка edna от нас може да се похвали с перфектно плажно тяло, то защо да не се похвалим с перфектната кожата – в офиса, на плажа, и най-вече за себе си, за да се чувстваме добре в своята собствена кожа. Взимаме няколко важни съвета от специалист и ви разказваме защо е толкова важно да ексфоалирате кожата на тялото си, за да бъде тя копринено мега, сияеща и стегната!

6 навика, към които трябва да се придържате, за да нямате отпусната кожа след отслабване

Терминът „ексфолиация“ произхожда от латинското ексфолиатус (премахване на листата от растение) и описва всеки похват, предназначен за отстраняване на мъртвите кожни люспи от тялото и лицето. Този процес обикновено се случва в домашни условия, а следването на елементарни стъпки при извършването му води до сияен, здрав и изчистен от проблеми външен облик. Паралелно с това, ексфолиацията помага за стимулиране и увеличаване на кръвообращението, което е в основата за поддържането на  хидратирана и подхранена кожа.

4-те най-добри масла за кожа

Настъпването на лятото е сезон, през който слънчевите лъчи увеличават натрупването на мъртви клетки. Това е именно сезонът, през който кожата се нуждае от внимателна и качествена ексфолиация. И докато част от потребителите на козметични средства за разкрасяване считат, че е достатъчно да се ограничат само с препарати за почистване на лицето, то истински разбиращите и отдадените на грижата за кожата знаят, че тялото също има своята нужда от задълбочено премахване на мръсотията.

Как да използваме камък Гуа Ша за гладка и сияйна кожа

За разлика от лицето, кожата по тялото има специфични особености и при процеса на ексфолиране се нуждае от по-специално отношение. На първо място върху торса обвивката е по-дебела отколкото тази на лицето, а освен и снабдена с по-малко мастни жлези, което обикновено влияе на нивото на омазняване. Поради тази причина към почистването на тялото трябва да се подходи с необходимото внимание.

Най-общо казано, когато става дума за ексфолиране на тялото, се открояват две основни категории: механична и химична ексфолиация. Конкретният способ на почистване – механичен или химичен – зависи от употребяваните техники и зоната за премахване на мъртви клетки.  Независимо от избора на вариант, с правилния режим на ексфолиране веднъж или два пъти седмично, кожата определено би се почувствала подмладена и жизнена. 

Механично ексфолиране

Подготовка с вана или душ

Макар и да не е част от ексфолиращия процес, потапянето на тялото в топла (но не гореща) вода отваря порите и прави кожата много по-податлива на почистване. Освен това е препоръчително процесът на ексфолиране да се случи в банята, за да може да се отмие с вода премахнатата мръсотия от тялото. 

Използване на текстурирана гъба

Подходящо е да се използва текстурирана гъба за измиване, която помага за измиване на излишните люспи по тялото. Тя трябва да се чувства леко грапава върху кожата, но не и причиняваща болка. Грубият натиск е възможно да предизвика разкъсвания и увреждане на кожата, което не е целта на ексфолирането. Естествената четка за тяло също е добра алтернатива, особено за гърба, ръцете и краката.

Начин на изтъркване на кожата

Изтъркването на тялото трябва да започне от глезените нагоре с леки кръгообразни движения. Стартирането от глезените се препоръчва, защото помага да се насърчи положителното кръвообращение по време на процеса на ексфолиация. Добре е да се приложи лек натиск, за да се усети текстурата на гъбата, но не и да се прекалява. По този начин тя ще премахне повърностния слой от мъртви клетки. 

Домашни ексфолианти за красива кожа

Не бива да се забравя допълнително внимание на петите, лактите и коленете. Те са считани за най-сухите части на кожата и съответно за тях трябва да се положи специална грижа.

Добавяне на мокър пясък или сол към ексфолиацията 

Гранулите от пясък са естествен ексфолиант и тяхната зърнеста текстура е подходяща за изтриване на излишните наслагвания от кожата. Солените ексфолианти вършат същата работа, като и двете „добавки“ за ексфолиране могат да бъдат намерени в магазините за красота. Необходимо е да се знае, че използваният пясък трябва да бъде почистен, дори избелен, тъй като в противен случай може да замърси кожата с бактерии. Препоръчителен е пясъкът с малки гранули, защото те са по-нежни и с лек натиск към почистваната зона не биха предизвикали дразнене. Популярност набират и ситно смлени черупки от бадеми, кайсии или маслинови костилки.

Как да се справим със сухата кожа на ръцете

Изплакване с гореща вода

Процесът на физическо ексфолиране завършва с изплакване на тялото с релаксиращ топъл душ. Прилагането на овлажнител или масло от шеа след изплакване ще помогне на кожата да задържа по-добре влагата в себе си. Препоръчително е тази процедура да се повтаря два пъти седмично.

Били Айлиш - красива, дори и без усмивка

Химично ексфолиране

Стъпките при химичното ексфолиране са подобни на тези при механичното, но се различават в използваното средство за почистване. След вземането на душ и баня и изтъркването на тялото с подходяща гъба за премахване на горния слой мръсотия се пристъпва към основата на този метод. Върху дланите се поставя избраният химичен ексфолиатор и с бавни движения започва да се втрива в кожата. Едни от най-добрите продукти са на основата на алфа-хидрокси киселини. Когато са добре формулирани, те нежно разтварят връзките, задържащи мъртвите клетки, и по този начин разкриват здрава на вид обвивка. Алфа-хидрокси киселините спомагат за засилване на способността на кожата да задържа жизненоважната хидратация и насърчават видимо по-стегнатата кожа.

Как да се обличаш като „доматено момиче“ това лято

Нанасянето на веществото трябва да се извърши с чисти ръце, в противен случай се поема риск върху кожата да попаднат зловредни бактерии.  

В края на тази процедура от тялото се отмива нанесеното вещество, подсушава се с чиста кърпа и се пристъпва към поставяне на нежен овлажнител.

Прочетете още: 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти