В навечерието на Великден въпросът, който тормози всички е – как да сваря яйцата без да се спукат.
Утре – велики четвъртък, и в събота преди залез слънце е времето, когато според традицията, трябва да се нашарят яйцата за Великден.
Относно варенето им, можем да ви дадем няколко изпитани съвета.
Най-важното е яйцата и водата, в която ги слагате, да са близки по температура. Тоест – яйца на стайна температура се слагат в хладка към топла вода, а яйца директно извадени от хладилника – в колкото се може по-студена вода.
Нареждайте едно до друго яйцата, с разстояние между тях, за да не се блъскат едно в друго и задължително на един ред, а не на два или повече. Най-добре е да сложите стара кърпа на дъното на тенджерата за допълнителна подкрепа срещу чупене.
Сол и оцет се слагат щедро във водата, те помагат да остане здрава черупката, както и да се бели яйцето по-лесно.
Водата трябва да е един-два пръста над яйцата и да заври бално на котлона. В момента, в който това се случи, намалете огъня и оставете да се варят за поне 10 минути.
Когато яйцата се сварят, ги оставете настрана от котлона да изстинат.
Не ги поливайте веднага със студена вода, защото това може да напука черупките им.
Когато температурата им се нормализира, ги извадете и изплакнете и още топли, ги потопете във великденските бои.
Кристалите за украса също помагат да останат повече здрави яйца, така че помислете и за една партида кристални яйца (кристалите се ползват според указанията на опаковката).
И най-важното – не се ядосвайте, че имате счупени яйца, а бъдете готови, че поне ¼ ще се окажат такива. Тях можете да ги дадете на децата да се забавляват, като ги рисуват или да хапнете на зелена салата с краставици
Още по темата:
18 начина да боядисате великденските яйца
Как да си направим великденска кошница от тесто
Как да започнем подготовката за Великден