Когато става въпрос за настроението ни през зимните месеци, мнозина ще ви посочат сложни тактики, скъпи идеи и непрактични съвети. Но истината е, че можем да "атакуваме" лошото настроение отвътре - просто като подбираме внимателно храните, които консумираме .
Това, което ядем, има пряко влияние върху настроението ни, твърди диетологът Шарлот Форе Грийн. По думите й именно храните могат да подобрят настроението ни и то наистина лесно. Но и уточнява - причината за лошото ни настроение не е единствено в диетата.
И все пак - как да помогнем на себе си в студения сезон, за да сме по-щастливи, по-ведри, по-позитивни? "Серотонинът, известен като хормон на щастието, се произвежда от триптофан - аминокиселина, която се открива в бадемите, пуешкото и бананите", споделя тя. Процесът по производство на серотонин е подпомогнат от витамин В6, както и цинк - а те се откриват в пълноцърнестите храни, месото и рибата.
Освен това е важно да увеличим приема на витамин D. "Ензимът, отговорен за производството на серотонин, се активира именно от витамин D3", твърди Грийн. Този хормон се произвежда от кожата ни в отговор на слънчевата светлина, която пък по традиция липсва в изобилие през зимата. Именно затова е важно да се приема допълнително.
Когато става въпрос за за витамин В6, той естествено се открива в рибата, пуешкото месо, бананите, картофите, ядките и семената.
Наблегнете и на омега 3 - за тази мастна киселина е доказано, че помага при депресия. Омега 3 в изобилие има в сардините, аншоата, сьомгата и пъстървата. Ако не сте фенове на рибата, просто си вземете добавки.
Прочетете още:
-
Супер либидо, страстен секс и още! Тези кристали са за вас
-
Как да комбинираме диетично картофите с другите храни
-
Банан за 6.2 милиона долара: Собственикът му го изяде (ВИДЕО)