Странната съдба на бременната приятелка на куклата Барби

Сюжетът на филма „Барби“, чиято кино премиера е през юли, засега е донякъде обвит в мистерия. Въпреки че вече излезе официалният трейлър на дългоочакваната лента с Марго Роби и Райън Гослинг, от видеото не се разбира много за историята.

Докато едни очакват изненадващо приятна комедия, а други предполагат, че филмът ще е пълен провал, решихме да се разровим в историята на една противоречива кукла от вселената на Барби.

барби
Снимка: imdb

Тази кукла се казва Мидж и е бременна. Коремът ѝ бил частично метален и се отделял от тялото ѝ. Производството ѝ е спирано на няколко пъти, а последния път е заради недоволство на клиенти.

Куклата Мидж е представена за първи път през 1963 година. Идеята е Барби да има приятелка - точно каквато ще е ролята на Алън за Кен година по-късно.

Мидж не беше момичето мечта. Барби беше идеалното момиче“, обяснява пред BuzzFeed News М. Г. Лорд, автор на книгата „Forever Barbie: The Unauthorized Biography of a Real Doll“.

Действително видът на Мидж (както и името ѝ) е доста по-семпъл. Тя би трябвало да бъде по-млада от приятелката си, тъй като тогава имало опасения, че Барби е твърде възрастна.

Лорд описва Мидж като червенокоса кукла с лунички и „странни ококорени очи, които гледат право напред“. Дори погледът е в контраст с този на Барби по това време, чиито очи съблазнително гледат надолу и леко встрани.

През годините много се е говорило за стандартите за красота и сексапилното излъчване, които Барби налага на малките момичета.

Всъщност има причина за това куклата да има тънка талия, изкусителни бедра и пищен бюст: играчката е създадена по модел на „палава“ немска кукла-подарък за възрастни на име Билд Лили.

Създателката на Барби Рут Хендлър донася няколко такива кукли обратно в САЩ след семейно пътуване до Германия през 1956 г. Те могли да бъдат закупени в магазини за цигари, барове и магазини за играчки за възрастни и се подарявали за спомен на ергенски партита и по други подобни поводи.

През 1959 г. Барби дебютира на Американския панаир на играчките в Ню Йорк като кукла за малки момичета.

До 1963 г. феминистки протестират срещу изкусителното тяло на куклата и сексуализирания ѝ произход. Борбата срещу трудно постижимите стандарти за красота през последните години възроди някои дискусии по темата.

За да разграничи още повече Мидж от страхотната ѝ най-добра приятелка, компанията производител Mattel я създава с по-малко грим и по-скромно облекло.

Първоначалният живот на Мидж като кукла обаче се оказва кратък. Mattel прекратява производството ѝ през 1967 г. и я е заменя с кукла на име Пи Джей, която повече прилича на Барби.

Мидж се завръща в края на 80-те като част от комплекта „California Dream Barbie“, но според Лорд отново е налична само временно.

За третия си дебют Мидж, която е замислена да бъде между 18 и 22-годишна, е омъжена за Алън, има 3-годишен син и е бременна с второ дете. Целият комплект кукли се продава с името „Щастливо семейство“.

„Барби никога не можеше да има бебе и бе обречена никога да не се омъжи, защото това щеше да сложи край на играта.“, обяснява Карол Спенсър, която е работила като дизайнер в Mattel в продължение на 35 години.

Изобретателката на Барби, Рут Хендлър, никога не е искала главната кукла да бъде родител, твърди Лорд.

Той добавя, че Барби е трябвало да представлява „периода в живота на една млада жена, преди тя да поеме отговорността за семейството“, така че майчинството остава за Мидж.

Върху куклата чрез магнит е прикрепен бременен корем, който се отваря и премахва, а в него има бебе.

Идеята на Mattel е бременната Мидж да бъде ползвана за разиграване на семейни ситуации, особено когато родителите очакват второ бебе и искат да представят тази промяна на първото си дете.

Това обаче не се харесва на всички. Kомплектът „Щастливо семейство“ е посрещнат с неодобрение от много родители.

Според много хора не е нужно децата да играят с твърде реалистичната, при това доста млада, бременна кукла. Някои го намират за неуместно, други за излишно, а има и такива, които виждат в играчката морална заплаха.

Според Associated Press, консервативната клиентела на универсалния магазин Уолмарт дори започнала кампания, за да накара магазина да премахне куклите Мидж от рафтовете. Обвиненията са, че куклата насърчава тийнейджърска бременност.

В крайна сметка, след множество оплаквания, Уолмарт премахва Мидж от рафтовете си през 2002 г., според Associated Press.

Мидж прави още едно завръщане през 2013 г.. но вече не е майка или бременна.

Що се отнася до Алън, неговото изчезване не е било свързано с противоречия, както при съпругата му. Изглежда просто феновете не са били особено заинтересовани от приятелството му с Кен, колкото от това между Мидж и Барби.



Днес една добре запазена кукла Мидж от 60-те години се продава на стойност от 500 до 600 долара, а Алън би струвал между 300 и 500 долара. Докато една ретро кукла Барби може да струва няколко хиляди.

Въпреки това, Мидж има своите пламенни фенове и те са развълнувани, че тя най-накрая ще получи внимание във филма. Много хора твърдят, че бременната Мидж ги е научила откъде идват бебетата и е помогнала да приемат бременността като един от стремежите, които може да има една жена, заедно с това да бъде лекар или астронавт.

кукла
Снимка: iStock

През март тази година Mattel върнаха по щандовете приятелката на Барби по случай нейната 60-годишнина. Те продават ретро кукла, облечена в жълто-оранжев бански костюм от две части, като този път Мидж не е бременна.

Във филма „Барби“ ролята на Мидж е поверена на актрисата Емералд Фенел, която гледахме като Камила Паркър Боулс в последния сезон на „Короната“.

барби
Снимка: imdb

В същото време на постера от филма героинята на Фенел изглежда е бременна. Това значи, че въпреки противоречията през годините, създателите на филма явно са решили да заложат на оригиналната идея, която стои зад спорната кукла.

Преди броени дни от компанията Matter решиха да отправят специално послание, като пуснаха на пазара в САЩ кукла Барби със синдром на Даун.

Фирмата си партнира с американски благотворителни организации и медицински експерти, за да създаде част от „най-разнообразната и всеобхватна линия кукли“.

Целта е да се помогне на повече деца да намерят играчка, която ги представя. Шефовете на Mattel казаха, че чрез куклата искат да „позволят на всички деца да се видят в Барби“.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти