Стил, бързина и престиж: Това е домът на Порше!

Стил, бързина и престиж в едно! Когато споменем марката "Порше" някак е логично в Германия да се усмихнат от гордост, просто защото славата на бранда отдавна е излязла извън пределите й.

Но дори и без да сте фен на високите скорости, а да сте в Щутгарт за някой от поредните двубои от Европейското първенство по футбол - Евро 2024, то ако решите да посетите дома на прочутия автомобилопроизводител, няма да сгрешите и ще прекарате няколко страхотни часа, запленени от историята му.

iStock
Снимка: iStock

Настоящият музей на Порше в квартал Цуфенхаузен отвори официално врати през 2009 година, но иначе датира от 1976 година. Старото място обаче бе твърде скромно, за да представи цялата възможна колекция и около 70-80 хиляди посетители годишно имаха възможност да се насладят предимно на 20-на олдтаймери от богатството на марката.

Затова и бе създадена бляскавата монолитна сграда, проектирана от австрийската компания Dеlugаn Меіѕѕl Аѕѕосіаtеd Аrсhіtесtѕ. Дори и самата архитектура на новия дом бе създадена с идеята да отразява величието на Порше, затова и тя е изключително луксозна и отговаряща на същността на производството й.

Сградата предоставя достъп не само до изложбените зали, но и до ресторант, кафе, магазин, в които да се подкрепят или пазаруват, докато се запознават с различните проектантски решения в над 100-годишната история на концерна.

Тук всеки може да научи как Фердинанд Порше открива своята фирма в Щутгарт през 1931 година и как по-късно делото му е продължено от неговия син Фери. Могат да видят първата въобще кола на Порше, която дори е електрическа - моторизираната карета Edger Lohner Elektromobil Modell C.2 Phaeton е конструирана и сглобена от Фердинанд Порше във Виена през 1898 година.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @gt7_cars

Да се насладят на първия спортен автомобил на марката - легендарният Порше 356, произвеждан от 1948 до 1965 година и дори на легендарната "Костенурка" на Фолксваген, която е разработена именно от Фердинанд Порше и произвеждана от 1946 до 2003 година (за този период, са произведени близо 22 милиона модификации).

И това са само няколко модела от цялата колекция, която съдържа общо над 600 различни вариации - серийни, състезателни, прототипи и др.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PicAx (@picax_gallery)

По последни данни, музеят на Порше в Щутгарт се посещава от близо половин милион души годишно, така че ако сте в Щутгарт, то определено има къде да прекарате приятно времето си.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти