Стереотипите, които жените над 50 трябва да разбият

„Къде са всички останали възрастни жени?“ Бях на 55 години и този въпрос изникваше в главата ми всеки път, когато излизах да карам сърф. Виждала съм много мъже на моята възраст — че и по-възрастни, но много малко жени.

Потърсих тези неуловими, авантюристично настроени по-възрастни жени за последната си книга Tough Broad, From Boogie Boarding to Wing Walking, How Outdoor Adventure Improves Our Lifes as We Age. Придружавах 80-годишен водолаз в Тихия океан. Разходих се в крайградски парк с 93-годишен турист. Наблюдавах птици и карах каяк", пише Каролин Пол за National Geographic.

Тя се потопвява дълбоко в темата за стареенето и споделя от личен опит, че приключенията навън са най-доброто нещо, което ние, жените, можем да направим, за да си гарантираме, че ще живеем по-щастливи, по-здрави и по-пълноценни, когато остареем.

Ето няколко важни неща, които е научила по време на писането на книгата си - които след това и Криси Патрашкова коментира в "На кафе" по NOVA.

Редакцията на Edna.bg ги споделя от името на авторката, запазвайки личните й мисли и текстове без намеса.

коса възраст години
Снимка: Thinkstock

Нагласата е важна за доброто остаряване

Посланията около остаряването на жените за съжаление са много токсични. Казват ни, че сме в бърз упадък и много жени се чувстват невидими. И все пак изследванията показват, че начинът, по който гледаме на собственото си стареене, показва всъщност дали и колко добре стареем. Така че, ако имате негативна представа за стареенето, имате статистически по-висок шанс за сърдечно заболяване или когнитивен спад, както и по-рано в живота.

Вълнуващата част е, че обратното също е вярно: ако мислите за остаряването като за време на изследване и ободряване, ще бъдете по-щастливи, по-здрави и ще живеете седем години по-дълго. Има много наука зад това. Например, проучване от 2022 г. на 14 000 души над 50 години установява, че тези, които са най-позитивно настроени към стареенето, имат 43 процента по-нисък риск от смърт по каквато и да е причина през следващите четири години, отколкото тези, които са най-малко положително настроени към стареенето.

Но тези проучвания не ни казват как да придобием този положителен начин на мислене, особено в лицето на такива негативни послания за нашето пътуване до стареене. Въпреки това имах чувството, че имам отговора: приключение на открито.

 

Приключението на открито може да промени начина ни на мислене по отношение на остаряването

Скочих в океана с Wave Chasers, група жени на 60, 70 и 80 и повече години (едната е на 99 години!), които карат буги борд заедно в Сан Диего. Исках да разбера защо са избрали да се занимават с този спорт и какво печелят от това.

Лорейн Вот ми каза, че буги бордингът е променил живота й. Това, което тя казва, е, че никой от Wave Chasers не прави това, което се очаква от жените в групата на тяхната възраст. Те със сигурност не се виждат като крехки или скучни.

Това ме накара да осъзная, че ако излезеш навън и избереш дейност, която те кара да се чувстваш въодушевен, да изследваш и да изпитваш усещането за физическа жизненост, това ще промени изцяло виждането ти за пътя към стареенето.

10 неща, които трябва да направим на 30, за да не съжаляваме на 50

Природата е лечебна

Излизането навън е критично за нас от биологична гледна точка - и има толкова много наука, която да го докаже. Проучванията показват, че дърветата отделят химикали, наречени фитонциди, които са наистина полезни за нашата имунна система, докато е доказано, че песента на птиците успокоява мозъците ни.

(Природата наистина е добро лекарство. Науката може да обясни защо.)

Учените също така са показали, че се справяме значително по-добре при когнитивни тестове и тестове за памет след разходка навън. Това е така, защото нашият мозък обработва външна информация по начин, който не е много натоварващ, както може да бъде, когато сме на място, изпълнено с груби шумове и ъглови модели.

Общата прогноза от всички тези проучвания е, че 15 до 45 минути в природата имат значение. Пет часа месечно също могат да ви помогнат да поддържате това емоционално и физическо възстановяване. Но в крайна сметка: колкото повече, толкова по-добре – и колкото по-отдалечено и диво е пространството, толкова по-здравословно е за вас.

коса възраст години
Снимка: Thinkstock

Благоговението е важно за нас на биологично ниво

Благоговението е чувството, което изпитваш в присъствието на нещо по-голямо от теб, нещо мистериозно. Това е чувството на чудо. И то е по-важно за здравословния начин на живот, отколкото си мислите. Учените наричат благоговението „бутон за нулиране“ за мозъка, защото то разклаща нашите невронни модели по начин, който ни прави по-отворени към нови идеи. Освен това ни кара да мислим по-креативно.

Всъщност можем да научим нови неща, докато остаряваме

Културата настоява, че ние не можем да се учим, докато остаряваме. Хората обикновено казват: „Твърде стар съм, за да го направя.“ Но мозъкът притежава това, което учените наричат „пластичност“, дори когато остаряваме. Ние изграждаме нови мозъчни клетки през цялото време. Това е, което често прави по-възрастния мозък по-иновативен, е, че намира по-креативни начини да заобиколи собствените си проблемни области. Научаването на нещо ново е не само възможно, но и важно, за да го поддържаме здрав и активен.

А какво мисли Кристина Патрашкова по темата - вижте във видеото от "На кафе" горе

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол