Само на няколко часа път оттук животът тече по коренно различен начин, удобно сгушен в сянката на маслиновите и портокаловите дръвчета.
В далечината проблясват вълните на Средиземно море, плажът може и да не е „с бял пясък“, но е примамлив и сгушен в скалите, а за обяд има простичко приготвена, но безкрайно вкусна храна – салата със сирене и домати, шепа соленички маслини, печена риба и чаша хубаво бяло вино.
Толкова е апетитно и е толкова многоцветно да се живее и яде край бреговете на Средиземно море.
Ето с какво най-често се угощават жителите на това красиво кътче: свежи плодове и зеленчуци, подбрани ядки и семена, пъстър боб и нахут, дъхав домашен хляб, ароматни подправки, риба и зехтин.
Нека добавим към това гъсто кисело мляко и копринено нежно сирене, прясно пилешко месо и яйца.
А за жадните – лимонада от свежи лимони с няколко ментови листа или чаша бяло вино с ухание на праскови и цветя.
Още тази вечер можете да се потопите във вкусовете на крайбрежието, защото рецептите от Средиземноморието са много близки до нас, лесни за изпълнение и невъобразимо вкусни.
Можете например лесно да направите гръцка салата и риба на скара. Тайните са в съставките и в подправките, които ей сега ще разкрием:
За гръцката салата ще и ви трябва хубав червен домат, вече има ранни сортове, които по нищо не отстъпват на летните си събратя по вкус и аромат, да не забравяме хрупкавата краставица и глава салатен червен лук. Той винаги е за предпочитане пред кромида заради финия си аромат и ненатрапчив вкус.
За финал на нашата салата - кубчета хубаво сирене Salakis. Избираме точно него не само заради хубавата средиземноморска снимка на кутията му, но и заради мекия вкус и гладката текстура.
Подредено в кутия със саламура, за да издържа по-дълго, то е разрязано на кубчета и е наистина лесно да се добави към салата или ястие.
Лесно е и да се оформи като зеленчукови шишчета с малки чери домати. Salakis може да се комбинира и с печен патладжан, полят със зехтин – идеален вариант за лека средиземноморска вечеря или обяд в горещото време.
Както виждате, философията на Средиземноморската кухня се крие в простите и лесни за откриване хранителни продукти, буквално взети от щедрата природа наоколо, които са приготвени с минимални усилия, като са запазили цялата палитра от вкусове и цветове.
Изобщо, край бреговете на Средиземно море – от Гърция до Испания, се яде вкусно, здравословно и с наслада. И да не забравяме, че този начин на хранене удължава живота.